Обсъжда се изпитът по кормуване да е на държавни коли

Инструкторите ще задават начална и крайна точка, а изпитваният – ще избира маршрута

Обсъжда се изпитът по кормуване да е на държавни коли

Коренна промяна ще претърпи практическият изпит по кормуване за получаване на шофьорска книжка. Целта е да се спре корупцията при изпита и по този начин да не се допускат неопитни шофьори на пътя.

Обсъжда се вариант изпитът да се провежда на държавни автомобили, напълно оборудвани със записващи устройства. На кандидат-шофьора ще се задава началната и крайната точка, а той сам си определя маршрута, по който да мине.

В момента изпитът се провежда на автомобил на автошколата, която е посещавал курсистът и се е обучавал на него, а инструкторът казва откъде да мине кандидат-водачът.

Спешните мерки за прекратяване на нередностите при практическите изпити на кандидат шофьорите са наредени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщи ресорното министерство.

Мерките идват, след като миналата седмица при акция на ГДБОП бяха задържани 12 служители от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и двама собственици на автошколи заради схема за купуване на практическите изпити по кормуване. У задържаните бяха намерени 115 хил. лв. Те събирали дребни подкупи от по 50 – 100 лв. от бъдещите шофьори. При арестите един от задържаните признал, че подкупи от такива, които могат да карат автомобил, не са взимали.

Промените

В момента експертите изготвят нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за шофьори на МПС.

Един от вариантите е на всеки кандидат да бъдат предварително зададени началната и крайната точка на маршрута, като той сам да избира от къде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути.

Другата мярка, по която се работи, е изваждането от изпитните комисии на представителите на автошколите.

Проучва се и възможността Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) да закупи или да вземе чрез оперативен лизинг автомобили, на които да се провеждат практическите изпити. По този начин ще бъде гарантирано, че учебните автомобили, с които се провеждат изпитите, са подсигурени с технически средства, които минимизират субективния фактор и не позволяват манипулации, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

Автомобилите на ИААА ще бъдат обезпечени със съвременна техника, която да отчита движението на колата, поведението на водача и на изпитващия. Оборудването ще позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство. Ще се прави и постоянен аудио запис, за да се отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението. Тази мярка ще доведе до затягане на контрола и ясно определяне на отговорните лица, е посочено в съобщението на Министерството на транспорта.

Уволнения

Заради установените нарушения, свързани с практическите изпити на кандидати за водачи, е освободен началникът на областния отдел "Автомобилна администрация" в София Кънчо Димитров.

Освен него са уволнени и всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия, се казва в съобщението на транспортното министерство без да се посочва колко души и кои.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?