Общата стачка в Гърция прерасна в улични битки

Парламентът в Атина обсъжда поредните болезнени мерки за икономии

Общата стачка в Гърция прерасна в улични битки

Демонстранти влязоха в сблъсък днес с гръцките части за борба с безредиците пред сградата на парламента в Атина, след като десетки хиляди души се събраха, за да участват в 48-часовата обща стачка в страната, която съвпада с дебатите и вота в парламента за въвеждането на нов пакет от болезнени мерки за икономии, предаде агенция Ройтерс в сряда.

Протестиращите замеряха полицаите с камъни и запалителни бомби и стигнаха до стълбите на сградата на парламента, където са поставени прегради. В отговор органите на реда използваха сълзотворен газ срещу мощната тълпа на площад Синтагма, който

потъна в облак от черен дим.

За първи път от началото на кризата в страната преди две години демонстрантите достигат до стълбите на неокласическата сграда, а сълзотворният газ проникна дори в учреждението, съобщава репортер на Ройтерс.

Все още с пресни спомени за сблъсъците по време на протестите срещу мерките за икономии през юни, сега над 5000 полицаи бяха ангажирани по улиците на града.

"Тук нямаме бъдеще.. Всички млади хора искат да заминават в чужбина и са прави. Тук няма работа, няма нищо", заяви протестиращата пред парламента 17-годишна Анастасия Колокоца.

Много от демонстрантите носят каски. По обяд имаше сблъсъци и извън района на площада, при които младежи с качулки хвърляха коктейли Молотов срещу полицията, която използва в отговор сълзотворен газ.

48-часовата генерална стачка затвори министерства, офиси и служби, както и магазини и хлебарници. Около 150 местни и чуждестранни полети бяха отменени..

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова за подкрепата на гърците преди вота в парламента по най-новите мерки за икономии, включващи увеличаване на данъците, намаляване на заплатите и освобождаване на служители от държавния сектор. След вече въведените на няколко пъти мерки за икономии враждебността на гърците към правителството и международните кредитори нарасна значително.

Профсъюзите призоваха депутатите да не приемат закона и се заканиха, че това ще бъде най-голямата стачка от всички досега след началото на кризата преди две години.

Над 100 000 са демонстрантите на централния площад и по улиците на Атина, съобщава агенция ДПА. Поне 15 000 демонстранти са се събрали в Солун, около 20 000 - в Патра и близо 15 000 на остров Крит.

 

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос призова парламента за подкрепа.

"Водим мъчителна, но необходима борба, за да избегнем последния и най-тежък етап от кризата", заяви Венизелос пред гръцките депутати преди вота.

Министърът изрази надежда за значимо и окончателно решение на кризата след срещата на върха на ЕС в неделя.

Отсега до неделя водим най-важната си битка. Хората трябва да проявят разбиране към борбата на правителството да избегне най-лошия възможен сценарий за развитие на кризата, допълни финансовият министър.

Още от Балкани

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?