Общинарите от БСП разкритикуваха препоръките за развитието на София

Общинарите от БСП разкритикуваха препоръките за развитието на София

Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет разкритикуваха доклада с препоръките за това как да се промени центърът на София. Съветите са на експертите от архитектурното студио на известния урбанист Ян Геел и бяха представени официално миналата седмица.

Докладът включва основно препоръки за промяната на центъра на София. Основните съвети са свързани с подобряването на връзките между парковете и градините и публичните пространства в центъра. В него се посочва, че трябва публичните пространства като площадите да се изчистят от коли и да се използват за срещи и отдих на хората. Сред съветите е да се разширят пешеходните пространства и мрежата от велоалеи за сметка на автомобилния трафик, който да се изведе по рингове от булеварди извън центъра.

Според съветниците от БСП "Столична община за пореден път плати една шапка пари, за да ни бъде разяснено нещо от сорта, че е по-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен". Те уточняват, че използват израза "шапка пари", тъй като нямва информация колко точно е струвал докладът, изготвен от екипа на проф. Геел. "Не е правена обществена поръчка и не е гласуван от Столичния общински съвет", пише в позицията.

Общинарите уточняват, че основния проблем не е в парите, а в това, че документът е фокусиран върху изследването и развитието само на центъра. "Освен това Столична община плаща за доклад, който съобщава очевидни за всеки софиянец констатации", пише още в позицията.

В нея отново се повтаря тезата на социалистите в общинския съвет, че големият проблем на София е диспропорцията в развитието на центъра и на кварталите. Според общинарите в големите жилищни комплекси се правят "дребни неща, на парче". "Нито един сериозен проблем на жилищните комплекси и крайградската зона не е решен цялостно и комплексно", смятат от БСП. За пример те дават това, че в "Люлин" има една метростанция, а в "Младост" - 5. "Как точно управляващите Столична община планират да "свалят" от колите люлинци и да ги направят пешеходци или велосипедисти? И що за цел е да планираш всички софиянци да се стичат в централната градска част, за да се ползват от "развитите публични пространства", пише в позицията.

Според съветниците от БСП, за да стане София град за хората, трябва да се развива хармонично и балансирано и хората да имат достъп до "паркова и културна инфраструктура", без да се налага да ходят в центъра за това.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?