Общината потушава със заменки протести срещу строежи в софийския "Младост"

В "Младост" периодично има протести срещу презастрояването. Сн. БГНЕС, архив

Три терена в столичния район "Младост", които са предвидени за застрояване, ще бъдат заменени с общински имоти в същия квартал, които също са отредени за строителство, но са по-далеч от съществуващи блокове. Така Столичната община се опитва да потуши протестите срещу презастрояването в "Младост", които избухват периодично.

Преди няколко години проблемът с новите строежи и апетитите за застрояване доведе до крах на ГЕРБ в частичните избори за районен кмет. Те бяха спечелени от Десислава Иванчева, която обаче по-късно беше обвинена за вземане на подкуп и осъдена на 20 години затвор на първа инстанция.

За решението на три от проблемните казуси в "Младост" стана ясно от публикация във фейсбук профила на кмета Йорданка Фандъкова. В нея се казва, че общината е успяла да доведе до успешен край преговорите със собствениците на терени до бл. 61 и 68, които искаха да строят в озеленяването към бул. "Андрей Ляпчев".


Теренът при блок 61.

Другият частен имот, който общината смята да придобие със заменка, е пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение".


Теренът при бл. 320

Третият терен е до блоковете 401 и 409 на ул. "Филип Аврамов".


Теренът при блоковете 401 и 409.

"Днес собствениците на тези три имота дадоха своето съгласие след изключително тежки и дълги преговори. Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1", пише в публикацията на Фандъкова.

В нея се казва още, че частните терени ще бъдат заменени с общински имоти, които също са отредени за застрояване и също са в кв. "Младост". Те се намират в "Младост 4" до магазин "Принцес" и са по-отдалечени от блоковете. Така застрояването на тези имоти вероятно няма да доведе до протести на жители от съседните сгради. Всъщност в края на 2017 г. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова също предлагаха собствениците на спорни терени в "Младост" да бъдат обезщетени с общинските имоти в района на магазин "Принцес".

"Благодаря на всички, които работиха конструктивно, за да намерим работещи решения, с които да защитим обществения интерес в баланс с правата на собствениците на имоти. Това не са лесни решения, не са нито толкова бързи, колкото искаме, нито стават само с общи приказки", обяснява Фандъкова.

Тя припомня, че от няколко месеца по нейна заповед работна група начело с главния архитект Здравко Здравков и представители на всички политически сили гледа повече от 30 имота в "Младост", предвидени за строителство. "Изработихме критерии за оценка на всеки терен – реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на Столична община, етап на инвестиционното проектиране и др.", пояснява кметът.

Тя добавя, че частните терени, за които вече има сделка, ще бъдат нанесени в кадастралната карта. "Веднага след това имаме готовност да завършим процедурата по размяна в общинския съвет, за което, поне засега, има съгласие от всички политически сили", обяснява Фандъкова.


Терените до магазин "Принцес", с част от които ще бъдат обезщетени частните собственици на спорни имоти в "Младост".

Заменките на общински имоти по принцип са забранени от закона. Общината обаче заобикаля това със сделки под формата на насрещни дарения - частните собственици даряват на общината имота, а тя на тях свой терен. Ако в оценките им има разлика, то собственикът с по-евтин имот доплаща на другия. Такива схеми се прилагат обикновено за терени в междублокови пространства, чието застрояване предизвиква протести.

Споделяне

Още по темата

Още от България