Общината проучва колко пари трябват да купи частните терени в столичните паркове

Мая Манолова ще решава проблемите и на протестиращите от "Горубляне"

Жители на Горубляне периодично организират протести срещу плановете на общината да прави парк, обхващаш имотите им. Сн. БГНЕС, архив

Столичната община анализира колко терени и с каква обща площ трябва да бъдат отчуждени, за да се осъществят на практика планираните в общия устройствен плана на града зелени площи и паркове. Очаква се обхватът на площите да е хиляди кв. метри. Целта е да се пресметне колко би струвало на общината да изкупи частните терени и откъде може да дойдат парите за това.

Това стана ясно от думите на главния архитект на столицата Здравко Здравков в четвъртък. Според него анализът може и да е готов през есента. Той допусна, че може да се търси и държавна помощ за осигуряването на пари за изкупуване на имотите, тъй като голяма част от тях са възстановени земеделски земи.

Този проблем стои особено остро при изграждането на нови паркове и най-вече на планираните в "Младост" Източен парк и "Въртопо". И двата са предвидени в общия устройствен план на София. Голяма част от територията на Източния парк обаче всъщност е частна собственост. Във "Въртопо" също има много частни терени.

По закон след влизането в сила на подробен устройствен план за дадена територия общината трябва да изкупи частните имоти в срок до 15 години. Когато земята се използва за улици, срокът е 10 години, а за обществено обслужване (детски градини, училища и т.н.) - 5 години.

Нов протест и пак Мая Манолова

За Източен парк все още няма приет подробен устройствен план. Документът обаче предизвиква недоволство и протести от страна на жители на кв. "Горубляне", които са основните собственици на имоти в бъдещата зелена площ. Те негодуват, че не могат да използват собствеността си, а в същото време не получават обезщетения за нея. Част от недоволните се събраха и в четвъртък сутринта преди заседанието на Столичния общински съвет, за да протестират срещу бездействието, според тях, на общината.

Недоволните бяха предвождани от омбудсмана Мая Манолова, която е и сред обсъжданите имена за кандидат за кмет на София. Преди две седмици Манолова отново беше пред сградата на общината в началото на заседание на общинския съвет. Тогава тя защитаваше инициативни комитети от различни квартали на София, които протестираха срещу презастрояването на града и строителството в зелени площи.

Сега Манолова обясни, че и едните, и другите граждани са в правото си и тя като обществен защитник на всички ще реши проблемите им. "Тук имаше хора с разсипани съдби, чакащи с години обезщетение", коментира омбудсманът. Според нея местната власт изправя едни срещу други защитниците на зелените площи и хората, които искат да строят или да получат обезщетение за имотите си, вместо да ги чуе и да реши проблемите им. Тя добави, че в понеделник ще направи среща с недоволните хора от "Горубляне" и ще предложи решение за всеки отделен казус.

И държавата да се намеси

Според Манолова обаче и държавата трябва да се намеси, защото е допуснала реституция на сега спорните имоти. Подобна позиция изрази по-късно и главният архитект Здравко Здравков, според когото "беше грешка да се възстановяват имоти в реални граници". Всъщност възстановяването на терени е проблем не само за реализирането на паркове и градинки, но и на улици и друг вид публична инфраструктура, както и за осигуряването на терени за детски градини и училища.

В същото време общинският съвет гласува в четвъртък да се възложи разработването на подробен устройствен план за територията западно от "Горубляне" до бъдещия Източен парк. Това трябва да позволи "правилно развитие на територията", обясни Здравков. Всъщност и тя се състои от върнати имоти предимно на жители от Горубляне. Според общия устройствен план обаче тази територия е за жилищно застрояване със сгради с височина до 10 метра. С разработването на плана до 25% от частните имоти ще бъдат използвани за строежа на улици и сгради за обществено обслужване.

Според общинския съветник Войслав Тодоров ("Нормална държава") със задействането на този подробен план се отнемат територии от бъдещия Източен парк. Главният архитект Здравков отрече това твърдение с мотива, че в общия устройствен план терените са предвидени за жилищно строителство и никога не са били отреждани за парк.

Споделяне

Още по темата

Още от България