Общини са изправени пред непредвидени харчове за смет

Общини са изправени пред непредвидени харчове за смет
България няма да може да изпълни ангажимента си към Европейския съюз за изграждане на 55 регионални депа за отпадъци до средата на юли 2009 г. и общините, което ще се наложи да затварят сметищата си, защото не отговарят на европейските изисквания, ще бъдат изправени пред непредвидени разходи за транспорт на генерираните на територията им боклуци да лицензирани депа. Това стана ясно във вторник на извънредното заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма “Околна среда”, на което бе одобрена процедура за директни финансиране на забавените 21 регионални системи за управление на отпадъците,

Не е реалистично да се очаква, че тези депа ще бъдат готови до средата на годината, но поне дотогава ще започне изграждането им, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който още през декември 2008 г. призна, че ще се наложи разработването на специална транспортна схема за извозване на отпадъците от общините, останали без сметища, към лицензираните депа, което ще коства допълнително пари на местните власти. Тогава той дори заяви, че ако трябва ще бъде приета законова промяна, която да задължава онези общини с регионални депа да приемат отпадъците на другите селища, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проверява да няма злоупотреби с цените за депониране на сметта.

Три месеца по-късно екоминистърът повтори тезата си,отново обещавайки разработването на схема за транспортирането и съхраняването на отпадъците на останалите без сметища общини, като това ще доведе до повече разходи.

Те обаче не са заложени в бюджетите на кметствата, голяма част от които и без това са закъсали с осигуряването на приходите в бюджета си и само преди седмица от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) посочиха, че се очаква недостиг на 1 млрд. лв. в местните хазни през 2009 г.

Не е ясно откъде общините ще намерят нужните допълнителни средства за транспортиране на отпадъците, коментира пред Mediapool Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя допълни, че проблемът тепърва ще избуява и той е сериозен и на фона на двойно повишените такси смет през 2009 г. заради скока на данъчните оценки, одобрен от парламента.

Според Чакъров превозването на отпадъци до лицензирани депа е начинът да не се допусне нарушаване на националното ни законодателство и регламентите на ЕС след юли тази година и МОСВ няма да допусне незаконосъобразно третиране на отпадъците, каза министър Чакъров.

Оставащите за изграждане 21 депа ще се форсират чрез директното финансиране на общините за започване на строежите по най-бързия начин, а не чрез досегашната процедура по набиране на заявления за проекти по Оперативната програма “Околна среда“.

Чакъров изрази готовността на МОСВ още в сряда да се изпратят покани за представяне на проекти от регионалните сдружения на общините, които ще бъдат обслужвани от една регионална система за отпадъци.

Споделяне

Още по темата

Още от България