Общинските сензори за въздух в София ще заработят от началото на декември

Първият от 22-та сензора от общинската система за качеството на въздуха беше монтиран в "Хиподрума" под погледа на кмета Фандъкова. Сн. БГНЕС

От 1 декември трябва да работи общинската система, която следи състоянието на въздуха в София. Първият сензор от общо 22, които общината ще постави на различни точки в града, беше монтиран в петък.

Общинската система ще допълва официалните сензори на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). В момента общината разчита само на тази информация при предприемането на мерки за справяне с високите концентрации на фини прахови частици, въпреки че действа и система от стотици граждански сензори. Тя обаче не се приема за официална. Често неформалната система показва много по-високи концентрации от петте градски станции на агенцията по околна среда, което предизвиква и съмнения у гражданите.

"Нашата амбиция беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, защото информацията ни дава възможност да реагираме и да предприемаме мерки, а от друга страна гражданите да са информирани по всяко време на денонощието", заяви кметът Йорданка Фандъкова и каза, че към момента в сайта на общината могат да се следят данните, предоставени от ИАОС, както и данните от прогнозата за очаквано замърсяване на въздуха. Данните от официалните станции за цялата страна са налични и на сайта на агенцията.

Очаква се устройствата да бъдат монтирани до края на лятото. Информацията от тях ще е достъпна и през мобилно приложение. Според кмета Йорданка Фандъкова се търсел и начин информацията да се вижда и по таблата на спирките на градския транспорт.

Те ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и  "Джеймс Баучер", до обръщалото на трамвай № 10 при "Западен парк", на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в "Орландовци", на Централна автогара, до Поликлиника "Враждебна", до Центъра за заразни болести, Военно-медицинска академия, на ул. "Мими Балканска", до НИМХ на бул. "Цариградско шосе", до Зимния дворец, до стадион "Раковски", до 29-и ДКЦ в "Борово", до автоматичната станция "Хиподрума" и до читалище "Св. Св. Кирил и Методи" в кв. "Драгалевци", както и в непосредствена близост до районните администрации на райони "Надежда", "Красна поляна", "Подуяне", "Овча купел", "Искър" и "Студентски".

Създаването на общинската система се реализира по проект, финансиран по програма "Балкани - Средиземно море", по която Столичната община получава 500 000 евро за анализи, закупуване и монтиране на сензорите и разработване на модел за справяне със замърсяването на въздуха. В програмата участват и Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

Споделяне

Още по темата

Още от България