Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Общоевропейско комуникационно пространство – то ли ще спаси ЕС?

Йоханес Хилье за последната си книга "Платформа Европа"

2 коментара
Йоханес Хилье и неговата книга

Йоханес Хилье, който през 2014 г. бе ръководител на предизборния щаб на Европейската Зелена партия. представя идеи за справяне с националистическия популизъм в ЕС.

Г-н Хилье, каква е Вашата прогноза: ще има ли след 10 години все още Европейски съюз?

Да, ЕС ще го има. Достатъчно е да си припомним икономическите изгоди на страните членки. По-интересен е въпросът под каква форма ще просъществува. Понастоящем сме свидетели на парадокс. От ЕС се очаква да решава все повече проблеми, а същевременно се оспорва правото му да го прави. В по-дългосрочен план това ще пречи. В тази връзка най-важно е да създадем общоевропейска демократична общественост – едно общоевропейско пространство за комуникация.

Националпопулистите водят срещу ЕС пропагандна война, като основно се възползват от интернет. Защо според Вас интернет-пространството им е толкова удобно?

Националпопулистите много успешно оперират в дигитална среда, защото начинът им на комуникация е облагодетелстван от алгоритмите на социалните медии. Тези алгоритми обичат ескалацията, опростяването, поляризирането, които са характерни за популистките послания. Популистите използват тези методи, за да печелят внимание. На това залага в крайна сметка техният бизнес-модел: вниманието на публиката да предизвика реакция, кликове. Докато хората се занимават с посланието и го коментират, дават на социалната медия огромни количества информация за себе си. Платформата използва събраната информация, за да ги облъчи целенасочено с реклама. Получава се синергия между бизнес-модела на частните интернет платформи и начина, по който популистите правят и комуникират своята политика.

Призовавате за общоевропейска общественост, която да превъзмогне националните "филтриращи балони". В тях информацията постъпва пречупена през национална тенденциозност. Тези филтриращи балони облагодетелстват пропагандата на националпопулистите. Освен това една общоевропейска общественост би направила ЕС по разбираем и близък за гражданите. Как обаче да постигнем тази общоевропейска общественост?

Отново чрез дигитализация. Интернетът е безгранично комуникационно пространство. Традиционните медии като вестници и телевизия са насочени към национални обществености. Интернетът е първото комуникационно пространство, в което националните граници вече нямат значение. Със структурата и технологиите си дава възможност за транснационална комуникация.

Всъщност отдавна се осъзнава нуждата от европейско обществено пространство и европейска медия. Направени бяха опити при класическите медии. Пример са телевизионните канали Euronews и Arte. По различни причини те не покриха очакванията. В дигиталното пространство обаче ЕС не е предприел нищо по-сериозно.

"Общият ни дом Европа" е може би любимата метафора в Германия за обозначаване на ЕС. Този общ дом обаче дори 17 г. след Маастрихт ми прилича повече на блок, в който съседите слабо се познават. Живеят по-скоро анонимно един до друг, отколкото един с друг. Така трудно се гради усещане за общоевропейска принадлежност. Като че ли прекалено малко общуваме, за да коригираме пречещи предразсъдъци и недоразумения. Как според Вас да подобрим комуникацията, така че да се почувстваме наистина близки - като голямото европейско семейство, което твърдим че сме?

Пречка е липсата на общ европейски език. Поради това езикът на общоевропейската общественост трябва да се казва "превод". Няма как да очакваме всички граждани на Европа да говорят един-единствен език. Трябва да е възможна комуникация на всички официални европейски езици. Затова ще ни помогне изкуствения интелект (ИИ). ИИ вече може да извършва симултанен превод между хора, говорещи различни езици. Facebook Messenger в САЩ например вече дава възможност за чат с превод между английски и испански в реално време. Нужни са сериозни инвестиции от страна на Европа в ИИ като цяло, а в частност - в технология за симултанен превод посредством ИИ. Така ще преодолеем бариерите, които различните езици поставят между нас.

В книгата си призовавате и за създаване в интернет на "Платформа Европа" като алтернатива на доминиращите Google, Facebook, Instagram, Amazon & Co. Както споменахте, алгоритмите на тези частни американски платформи целят извличане на печалба от личните данни на потребителите. Това компрометира защитата на нашите данни. В алгоритмите им обаче Вие виждате не по-малка опасност за свободния обществен дискурс, който според Хабермас е условие за съществуването на демокрацията. Защо?

Допуснахме цялостна приватизация на обществеността в дигиталното пространство. Дадохме я на Facebook, Google и другите ИТ-концерни. Можем да намалим зависимостта си от тях като създадем платформа, която се финансира с обществени средства. В нея за комуникация и политически дебат ще важат правилата на демокрацията, а не интересите на собствениците на платформите, както е днес. Алгоритмите ще се ориентират към защита на общественото благо. На практика ще възникне дигитална медийна система по познатия принцип на класическите медии. Сред тях имаме както частни, така и обществени медии. Частните са много по-икономически ориентирани от обществените.

В актуалната класация за свобода на медиите, която Репортери без граници изготвя, България е на 111 място. Тя е единствената страна членка на ЕС в червената категория "Difficult Situation (Затруднена медийна среда)". От цяла Европа в тази категория освен България са само Турция, Русия и Беларус, които са считани за полуавторитарни режими. Според мен осъществяването на идеята Ви за общоевропейска общественост би усложнило набезите срещу медийната свобода в Европа от страна на правителства и частни компании. Освен в България понастоящем свободата на медиите е застрашена и в Унгария, Полша, а и не само там.

В страни като България, Полша или Унгария медийната свобода наистина е много ограничена. Една обществена европейска платформа би противодействала. Чрез нея демокрацията в Европа би имала независимо "куче пазач", което да следи както европейските институции, така и националните правителства. Платформата би гарантирала свобода на словото и свобода на медиите на европейско ниво, дори в отделни държави да се правят опити за ограничения.

Изтъквате, че съществува американски, китайски и до някъде руски интернет, но за съжаление не и европейски. Крият ли актуална или потенциална опасност китайските и руските платформи? Една от целите им според Вас е контролът над гражданите?

Опростено би могло да се каже, че освен американския модел интернет (т. н. капитализъм на данните/Datenkapitalismus) съществува и китайски модел (т. н. авторитаризъм над данните/Datenautoritarismus). До известна степен съществува и руски модел интернет, но не и европейски. Повечето платформи, които европейците ползват като дигитална инфраструктура за обществен дискурс, са собственост на американски компании. Както вече стана ясно, бизнес-моделът им е базиран върху монетаризацията на лични данни. Поради това тези ИТ-компании притежават планини от данни за нас европейците. Европа няма суверенитет над тези данни. Още по-лошо. Европа не притежава дори дигитален суверенитет, защото алгоритмите на платформите са фирмена тайна. И до днес няма европейски стандарт за дигиталното пространство.

Пандемията от COVID-19 е най-голямото предизвикателство пред ЕС от основаването му – по-голямо от Брекзит. Борбата със заразата някои европейски политици сравняват с война. Същевременно създаването на ЕС също бе резултат от война – от Втората световна война. Отново ли сме в ключов исторически момент? Ще промени ли заразата Европа и, ако отговорът е да, как ще я промени?

Шансът на Европа в тази криза се нарича солидарност. Тази криза удари европейските страни като природно бедствие. Сега се нуждаем от Европа, която да ни пази. В тази криза ЕС може да предостави най-доброто доказателство за ползата от себе си. Като покаже, че европейските държави заедно по-лесно ще преодолеят кризата отколкото сами. Все още чакаме такова доказателство от страна на Европа в много области: в здравната политика, във финансовата и икономическата политика, но също така при защитата принципите на правовата държава и противодействието срещу дезинформационни кампании. Ако в общата беда Европа демонстрира водачество и ползи, не би имало по-добър аргумент срещу националпопулистите.

Освен европейската солидарност, идва помощ и от Китай и Русия. Разликата между европейската солидарност и подкрепата, оказвана от Китай обаче, е факторът пропаганда. Китай помага с пропагандна цел. Именно поради това се нуждаем от ярки образци на европейска солидарност!

Иво Алексиев e публицист и консултант по маркетинг

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. pepe
  #2

  Общо взето набелязаните проблеми са верни и някой от идеите може би не са лоши...
  Обаче има /поне/ няколко проблема. И сред основните, според мен, са:
  1. Алгоритмите не "харесват", също така не "обичат", "мразят" и т.н., всичкото това го правят хората, хората обичат сензациите, поляризацията, привлечени са от необичайното, дори уродливото /има примери "бол"/; алгоритмите само отчитат реакциите на хората, и с въвеждането на "байъс" /некоректност, тенденциозност/ в алгоритмите само, проблема ням е

 2. kosta
  #1

  Докога такива нищо неработещи, нищо неучили зелени неокомунистически дърдорковци ще дават тон за песен в Европа.Докато си играем на зелени пионерчета, светът върви напред

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.