Обвиняемият за убийството на Андреа от Галиче получи 18 години затвор

Снимка: Mediapool

На 18 години затвор бе осъден обвиняемият за убийството на Андреа Руменова от с. Галиче Аксел Олеков. Младежът бе наказан за всички посочени от прокуратурата престъпления – убийство, изнасилване, кражба и проникване в чуждо жилище през нощта. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

18-годишното момиче бе убито в дома си на 11 януари. Според разследващите Олеков е влязъл в къщата ѝ през прозорец на мазето. Руменова живеела сама, защото баща ѝ, който се грижел за нея, работел в чужбина. Прокуратурата твърди, че Олеков е поискал секс с нея, тя отказала и се опитала да се обади на братовчед си за помощ. Тогава младежът я ударил с метален предмет, изнасилил я и след това я убил.

Ден преди произнасянето на присъдата Олеков направи самопризнания, но не по всички обвинения. Той твърди, че не е изнасилвал убитата.

Младежът бе съден като непълнолетен, което на практика значи, че не може да бъде наказан с повече от 12 години независимо от престъплението. В случая обаче съдът му определи общо наказание от 12 години за всички престъпления и го увеличи с ½ каквато възможност има.

Убийството в Галиче стана причина депутати от ГЕРБ да внесат промени в НК, според които непълнолетни извършители могат да се наказват и с до 20 години затвор по преценка на съда. Поправките все още не са приети.

Година по-рано след друго жестоко убийство – на 7-годишната Кристин в сливенското село Сотиря – бе премахната възможността за съкратено съдебно следствие при убийства. Преди това подсъдимите можеха да признаят вината си и да получат с до 1/3 по-ниско наказание.

Споделяне

Още от България