Официално откриване на учебната година ще има

Децата с астма ще бъдат освобождавани от маски с бележка от лекар

Снимка: Архив БГНЕС

Официално откриване на учебната година на 15 септември ще има въпреки пандемията от коронавирус. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи в интервю за бТВ, че препоръката към училищата е съставът на присъстващите в дворовете на учебните заведения да бъде по-малък.

Просветният министър уточни, че е препоръчително да присъстват учениците от 1, 5 и 8 клас, като това не пречи при съответната организация да има ученици и от други класове. Освен това, може да има и мини чествания в класните стаи, допълни Вълчев.

Ще закупим около 80 000 устройства за случаи на преминаване към електронна форма на обучение, заяви министърът на образованието.

"Вероятно няма да успеем тази година. Няма държава, която да е осигурила устройства на всички ученици и равен достъп. Наситеността с устройства е близо 90%. Затова предвиждаме не за всички ученици, а създаването на нещо като оборотен фонд. Компютрите да бъдат на училищата и при преминаване към обучение в електронна среда да бъдат предоставяни на учениците, съответно да има задължение за взаимопомощ между училищата, ако в едно училище има повече такива ученици", допълни Вълчев.

"Над 80 %от родителите са за присъствената форма на обучение, като тук има един нюанс, за който допълнително получихме информация – че една част от тях смятат, че трябва да има частична присъствена форма. 16% казват, че трябва да има дистанционно обучение и децата да останат вкъщи", подчерта Вълчев.

Той поясни, че данните са от социологическо проучване, проведено в края на август. По думите му изводите от него са актуални и в момента.

"Имаме нужда от присъствено обучение заради социализацията, заради по-доброто педагогическо взаимодействие, което се осъществява с учителите в реалната класна стая", каза министърът и поясни, че масово тестване на учениците за коронавирус няма как да се случи.

Красимир Вълчев отново напомни, че маските за учениците ще бъдат задължителни само в общите закрити помещения като коридори, фоайета, тоалетни и др. В класните стаи децата ще могат да бъдат и без маски.

Децата с определени здравословни проблеми като астма, например, ще бъдат освободени от носенето на маска дори и в общите закрити помещения, но с бележка от личния лекар, удостоверяваща заболяването им.

Ако учениците не носят маски, ще им се налагат санкции, най-често забележка или разговор с родителя, но не и преместване в друг клас. Училищата ще трябва да разполагат с допълнителни маски, когато някой е забравил маската си вкъщи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?