Офшорка, свързвана с Пеевски, спечели 30 млн. лв. от акции на "Булгартабак"

Офшорка, свързвана с Пеевски, спечели 30 млн. лв. от акции на "Булгартабак"

Паралелно с масовите съкращения в благоевградската фабрика на "Булгартабак" в края на 2017 г. са предприети акционерни рокади в холдинга, от които вероятният резултат е 30 млн. лв. печалба за един от големите му собственици. Става дума за дубайския "Ти Ай Холдинг" (TI Holding Fze), както е новото име на "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" (TGI Middle East Fze), свързван с депутата депутата Делян Пеевски, пише сайтът "Капитал" във вторник.

В рамките на два дни дружеството е придобило пакет от близо 14% от "Булгартабак холдинг" за 38.3 млн. лв. и го е продало на друга дубайска компания - Lawand General Trading Fze, за 68.5 млн. лв. Това става ясно от засичане на разкрита от публичния холдинг информация и оповестявания за извънборсови сделки на инвестиционния посредник "Капман", който е обслужвал прехвърлянето, пише изданието.

Първата част от операцията е станала на 19 декември, когато "Ти Ай Холдинг" е придобил 13.98%, от "Булгартабак", с което увеличил делът си в тютюневия холдниг до 26.20%. Платената цена е 37.16 лв. на акция, или общо близо 38.3 млн. лв. Два дни по-късно - на 21 декември, през "Капман" се сключва нова сделка за почти същия брой книжа - 1 029 219, но този път цената е малко над 66.5 лв. за акция, или 68.5 млн. лв.

И за двете транзакции "Булгартабак" разкрива само уведомления за това кои са купувачите, като така остава доза съмнение каква точно е акционерната структура на холдинга към момента. Компанията е получила уведомления от тях на 21 и 22 декември, но ги разкрива в междупразничното затишие на 29 декември. Неясно защо сделките не се появяват и в седмичния бюлетин на Централния депозитар, въпреки че там на теория автоматично се разкриват всички прехвърляния, при които акционер преминава 5, 10 и т.н. кратни на 5% дялово участие в публична компания, пише "Капитал".

Lawand General Trading Fze е регистрирано в същата свободна зона в Обединените арабски емирства, както и "Ти Ай Холдинг" и други свързани с Пеевски компании. Няма обаче данни кой е собственикът ѝ и дали има реално нов акционер в цигарената компания.

Справки по името на компанията показват, че през 2017 г. тя е регистрирала няколко търговски марки за цигарени изделия в няколко страни. В Мароко и Индонезия тя е подала заявления за запазване на обозначения за CANDY. В Джибути пък компанията смята да предлага Murano и Vertu V, като последната е регистрирана и за Флипините. В края на 2017 г. е регистриран домейнът www.muranotobacco.com, като собственикът е скрит, а на сайта е даден адрес за контакт в Истанбул. На него се предлагат цигари и цигарени гилзи с едноименната марка.

Дубайската "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" за пръв път се появи като собственик на "Булгартабак" през 2014 г., когато уведоми Комисията за защита на конкерунцията ,че чрез своето лихтенщайнско дружество "Ливеро" иска да придобие регистрираната в Австрия "БТ Инвест", която през 2010 г. приватизира тютюневия холдинг. Кой притежава дубайската компания КЗК така и не разкри, но тя се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

По информация на "Капитал" "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" е на бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, който се приема за изключително близък до Пеевски. Това се потвърждава и от документ, датиран към ноември 2013 г., публикуван от "Биволъ", който е подписан от Чолаков като директор на дружеството. Въпросният документ е договор между офшорната "И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс" (EFV International Financial Ventures), тогава под контрола на Цветан Василев, и урежда именно взаимоотношенията около дълга на "Ливеро" към EFV. Чолаков и до днес е директор на "БТ Инвест", която е собственост на две лихтенщайнски фирми, чийто контрол не е бил оповестяван публично.

В началото 2016 г. Пеевски прехвърли именно на "Ти Джи ай Мидъл Ийст" официално притежавания си дял в "Булгартабак" (12%), а в края на годината премести там и контролния си пакет в "Техномаркет". Месеци по-късно веригата за техника беше прехвърлена отново и се озова в "Благоевград БТ".

На вече несъществуващия сайт на "Ти Джи Ай" в началото на 2017 г. имаше презентация, посочваща компанията като контролираща активи за 700 млн. долара - фирми и марки, от години свързвани с Пеевски, като "Булгартабак", "Юрий Гагарин", "Дореко комерс", "Лакрима" и "Лафка". Междувременно обаче "Булгартабак" продаде марките си и дистрибуцията си на "Бритиш-Америкън Табако" , а след софийската и благоевградската фабрика е на път да бъде затворена, така че не е ясно вече преименуваният "Ти Ай Холдниг" какво точно от това съдържа, посочва "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?