Огнян Минчев: Олигархията ще се сниши докато мине бурята

Снимка: БГНЕС

Ще бъде добре, ако българската политика скъса с олигархията, но на този етап има само снишаване, коментира в петък политологът Огнян Минчев спирането на обществени поръчки по разпореждане на премиера. "Българската олигархия не за първи път е принудена да се сниши, да изчака да мина бурята и пак да се изправи. Това се случи и при правителството на ОДС през 1997-2001 г., и по други поводи. Тя ще трябва да преглътне случващото се сега и това, което предстои, докато отмине бурята. Системата "пари - власт пари прим" трябва да направи крачка назад и после да се продължи", каза той пред Нова телевизия.

Случва се нещо значимо, но не мога да бъда оптимист, продължи той.

Огнян Минчев вярва на клетвите на премиера Борисов, че никой отвън не му е дал съвет да разваля съмнителни обществени поръчки, които по документи са абсолютно законосъобразни, както увери той за спрения търг на магистрала "Хемус", спечелен от фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев.

Няма кой да му каже, на Запад не постъпват така, коментира политологът: "Това, което се случва, е значимо. Аз лично вярвам на премиера Бойко Борисов, че никой лично не му е казал да прави тези неща - нито от Русия, нито от Брюксел, нито от Америка. Това не е СССР - някой да ти каже."

Според него обаче ситуацията е достатъчно красноречива - свидетели сме на драматично променяща се среда.

Голяма част от последните действия са свързани с гръбнака на политическата корупция, водещ към ДПС, каза Огнян Минчев.

Според него случващото се е продукт на някои вътрешни взаимоотношения, но и на променяща се обществена среда. Не трябва да се забравя, че някои поръчки са свързани с кръга, създаден от олигархията, с ДПС, ръководството му и фигурите, стоящи плътно зад Движението. Някои ги наричат "библиотекарско-сарайската групировка", която контролира икономиката ни, но Борисов е принуден да действа поради няколко причини, каза Огнян Минчев.

Решенията на кабинета за държавните поръчки трябва да разглеждаме във връзка и с новината за забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция, смята политологът.

Той отбеляза промененото отношение на Анкара към ДПС - "тези кучи синове вече не са наши кучи синове". "Ако контрабандата на цигари досега е била част от схема на съвпадащи интереси, сега вече не е така. ДПС и Ердоган са съперници", каза политологът.

Огнян Минчев коментира и думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в четвъртък след срещата му с Борисов, че е уверен, че България ще постигне напредък в борбата с корупцията и съдебната реформа, така че до края на мандата на тази ЕК да бъде снет монитронигът. В началото на седмицата Юнкер заяви готовност за отпадане на наблюдението само върху Румъния.

"Юнкер каза, че не е имало пакет "България-Румъния". Това не е вярно - имаше, и то много дълго време. Ако сега няма, интересно е защо", заяви политологът.

"Изказването (на Юнкер - бел.ред.), което е персонална подкрепа за Бойко Борисов, идва бързо след отмяната на обществени поръчки. А така българското правителство декларира, че има ясна политическа воля поне да направи стъпки, с които да не позволи политическите институции да бъдат свързани с волята на определени олигархични кръгове. Това трябва да е прочитът на думите на Юнкер", допълни той.

Изказванията по темата станаха по-умерени, защото компаниите си имат адвокати и човек лесно може да се озове в съда, посочи Георги Харизанов от Института за дясна политика. Факт е, че един от митовете приключи, смята той - не само Румъния, но и България получи от Юнкер уверение, че в рамките на сегашния мандат на ЕК процедурата за мониторинг ще приключи.

"Дребната" подробност е, че тези решения не се взимат еднолично от Юнкер.

България върви към модел с една доминираща партия, премиерът е силен в своята позиция, след като от 2006 година не е губил избори, и няма кой да му казва какво да прави, обяви Харизанов. За формулата "Всички срещу ГЕРБ" вече няма място, посочи той.

Вярно е, няма да има кой да управлява, ако всички са срещу ГЕРБ, но това не означава, че всички трябва да са с ГЕРБ, репликира Огнян Минчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България