Оказа се, че подмяната на касовите апарати няма да е пълна

Всеки фискален бон ще се отчита в НАП в реално време от догодина

Оказа се, че подмяната на касовите апарати няма да е пълна

Масовата подмяна на касовите апарати на търговците у нас, която предстои тази година, няма да е пълна, а ще е частична и най-вероятно ще обхване около 50% от устройствата. При останалите ще е достатъчно да се смени софтуерът, за да отговарят на новите изисквания, твърдят производители. По-късно от НАП потвърдиха, че действително може да се наложи частична подмяна, без да съобщават проценти. Данъчната агенция твърди, че бюджетът губи стотици милиони от манипулиране на софтуера на фискалните устройства и издаването на фалшиви фискални бонове, които не се отчитат пред НАП.

Касовите бележки вече ще се отчитат в реално време

За необходимостта от масова подмяна на апаратите се разбра публично от скандал в бюджетната комисия в парламента в четвъртък. По време на заседанието представители на НАП обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018 г., което възмути председателката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ и тя отложи текстове в закона за ДДС. По случая все още няма позиция на Министерството на финансите.

Подмяната се налага заради приети през есента на 2017 г. промени в Наредба Н-18 на финансовия министър за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Текстовете изискват всяка касова бележка след гратисния период да се отчита в реално време на сървъра на Националната агенция за приходите. Досега отчетът на касовите бележки се правеше веднъж на 10-15 дни или най-много месец, което според оценките на данъчната агенция е една от причините прословутата онлайн връзка на касовите апарати с НАП да „пропуска“ между 30% и 70% от реалните обороти. Друго ново изискване е на всеки издаден фискален бон да се отпечатва двуизмерен QR код, който да може да бъде сканиран от гражданите. Така те ще могат да направят справка в системата на НАП дали съответната продажба е отчетена при тях или търговецът крие обороти. Министерството на финансите очаква чрез тези мерки да повиши постъпленията от ДДС с около 10% или 150 млн. лв.

Сроковете за изпълнение на наредбата са различни. За бензиностанциите това е 30 септември 2018 г., за фирмите, регистрирани по ДДС – 31 декември 2018 г., а за нерегистрираните и тези, които работят с т. нар. интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД) – 30 юни 2019 г.

Бизнесът твърди, че реално работят около 300 000 касови апарата

"Новите технически изисквания налагат подмяна не на всички касови апарати, а на част от тях. Процентът на подмяна ще бъде различен при всеки производител, но при произведените от нас апарати се очаква да бъде около 50%“, заяви пред Mediapool Николай Проданов, управител на една от най-големите фирми-производители на пазара "Елтрейд“ (Eltrade) с пазарен дял около 25%. По думите му другата половина от устройствата работят със софтуер, който може да бъде актуализиран според новите технически изисквания.

Проданов опроверга и други твърдения от заседанието на бюджетната комисия в парламента. По думите му реално работещите касови апарати в страната са не повече от 300 000, а числото, посочено от НАП – 400 000, най-вероятно се отнася до регистрираните устройства. Производителят посочи още, че нормалната цена на касов апарат на пазара не е към 300 лв., както твърдят депутатите, а е около 120 – 200 лв., тъй като българският пазар е силно конкурентен. Така общият ефект за бизнеса под формата на допълнителни разходи заради промяната излиза около 30 млн. лв., а не около 120 млн. лв., колкото изчислиха депутатите в четвъртък.

От данъчната агенция успокоиха, че всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.

Последната масова подмяна на касовите апарати на търговците у нас бе малко около началото на 2011 г., от когато заработи дистанционната връзка с НАП. Тогава подмяната обаче беше пълна.

Строги правила за софтуера

Освен новите правила за отчитане на касовите бележки в момента в проект са и нови промени в Наредба Н-18, а също и в закона за ДДС, с които се въвеждат строги правила за софтуера, с който работят фискалните апарати. Целта е той да не подлежи на манипулиране. Затова занапред търговците ще могат да избират само предварително определени в списък на данъчните софтуерни продукти, а ИТ разработчиците, които ги продават, ще подлежат на глоби при установяване на пробиви.

Подмяната на касовите апарати няма връзка с новите изисквания за софтуера, разясни още Николай Проданов. Той не пожела да се ангажира с приблизителна стойност на разходите, които ще трябва да направят фирмите по линия на новите софтуерни изисквания.

Mediapool потърси за позиция и Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства, но оттам казаха, че ще могат да коментират темата другата седмица.

НАП: Печатат се фалшиви касови бележки

Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисовите браншове, чиято дейност НАП наблюдава, съобщиха от данъчната агенция в петък следобед.

От институцията съобщават, че в последно време се натъкват на все повече случаи на манипулации на софтуера на фискалните устройства. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове. Друга разпространена практика е манипулиране на софтуера, така че да не отчита действителните продажби. В някои случаи системите са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба вместо целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта, посочват още от НАП.

Партия "Да, България" с позиция по казуса

Партия "Да, България" излезе с позиция по проблема в петък.

"През последните две десетилетия циклично, през период около 5 г., МФ задължава всички фирми да сменят фискалните си устройства. Това е излишна тежест за бизнеса. Мярката е единствено в интерес на производителите на касови апарати и мобилните оператори, но в ущърб на малките фирми, за които това е съществен разход", посочват от екипа на Христо Иванов.

Според съобщението проблемът не е в самите апарати, а в софтуера.Затова партията предлага вместо цялостна подмяна на всички фискални устройства, да се организира подмяна на вътрешния им софтуер, като се спази срокът 31.12.2018 г. .

"Предлагаме още намаляване на таксите, които бизнесът плаща на мобилните оператори за вградената комуникация между фискалните устройства и НАП. Това лесно ще се осъществи, чрез промяна в Наредба H-18 и добавяне на нови функционалности – свързване със сървърите на НАП чрез Wi-Fi или LAN", посочват още от партията на Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес