Около 337 000 руснаци имат имоти в България

Около 337 000 руски граждани и юридически лица са придобили недвижими имоти в България през последните десетина години. Данните на Министерството на правосъдието бяха съобщени от зам.-министъра Деница Вълкова по време на международен семинар на нотариалните камари на България и Русия в Слънчев бряг.

След настъпването на кризата от 2009 г. руснаците изместиха британците от пазара на ваканционни имоти в България. Те обаче купуват предимно евтина собственост до 30 000 евро. Сделките с богати руснаци за българските имоти са по-скоро изключение. Предпочитанията им са насочени предимно към Южното Черноморие. Това показват данните на агенции за недвижими имоти.

 

Най-купувани са маломерните апартаменти и студия с площ 30 - 40 кв.м. Предпочитат се обзаведените жилища в работещи комплекси. Отстоянието до брега не е толкова решаващ фактор за покупката на жилище. Руснаците са готови и на компромис, стига цената на имота да е по-ниска. Това показва анализът на пазара за второто тримесечие на годината на “Българиан пропертис”.

 

Най-предпочитаните места за покупна на ваканционни имоти от руснаци са Слънчев бряг, Поморие, Равда.

 

Заради повишаването на интереса средната цена, на която се сключват сделки, е скочила от 440 евро/кв.м през първото тримесечие на годината на 475 евро/кв.м през второто, показват данните на “Българиан пропертис”. За сравнение средните офертни цени, на които се предлагат ваканционните имоти по Черноморието са 740 евро/кв.м.

 

През последните месеци пазарът в Слънчев бряг бележи положителна ценова тенденция на база офертни и продажни цени, което е индикация за започнало възстановяване, но все пак цените все още са на нива под миналогодишните си стойности, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Българиан пропертис” за Mediapool.

Споделяне

Още от Имоти