Омбудсманът и шефът на КЕВР се счепкаха за поскъпването на парното

Иван Иванов защити цените на парното от октомври, сн. БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов се посчепкаха за предстоящото поскъпване на топлинната енергия между 2 и 9 на сто в различните градове на страната от 1 октомври. Това стана по време на откритото заседание в сряда за обсъждане на повишението, което е второто от юли насам, когато ръстът на цените бе между 1 и 17 на сто.

Окончателното решение за новите тарифи ще бъде взето на 1 октомври, когато и ще влязат в сила до края на 2018 г.
 
Най-голямо повишение се планира за Пловдив – с 8.57 процента или със 7 лв. повече за мегаватчас, следван от София – със 7.96 на сто, но като добавка към цената – също 7 лв.. Във Враца поскъпването ще е  6.32 на сто, в Разград - 5.32 на сто, следван от Бургас – 4.88%, Плевен – 4.66 процента, и Велико Търново, където повишението е с 4.39. Най-малко ще усетят промяната в цените във Варна, където ръстът ще е само 2.28 процента.

Към това поскъпване обаче ще се прибави и ръстът от юли, когато в София парното поскъпна приблизително колкото сега – със 7.76%, в Пловдив -  с минималните 0.94 на сто, докато например в Бургас увеличението беше над 17 процента, а в Плевен – малко над 15 на сто.

По време на заседанието Манолова се възмути от сметките на КЕВР и изнесе проучване на нейната институция, според което през 2015 г. цената на газа е била същата като планираното сега увеличение, но парното е било с 20 процента по-евтино от сега планираните тарифи. Тя обвини регулатора, че при всяко поскъпване на газа променя нагоре цената и на топлинната енергия, но когато суровината поевтинява не се намаляват тарифите.

Тя призова за преразглеждане на изчислените в доклада на регулатора тарифи, тъй като не защитавали интересите на гражданите, а само на топлофикациите, които да доволни от цените. "Докладът е постен откъм аргументи. Той противоречи на правилника за работата на КЕРВ, защото докладите трябва да съдържат експертни оценки и анализи за решаване“, коментира още Манолова.

Иванов обаче ѝ отвърна, че решението за повишаване на цените на топлофикациите са достатъчно добре аргументирани. Той призна, че при едни и същи цени на петрола сега и през 2015 г. сега определената цена на столичното парно, цитирана от омбудсмана, е по-висока с 20 на сто. Това обаче се дължало на признатите в последните години в тарифата на софийското дружество инвестиции в мрежата.

"Топлофикация София“ през тези 3 години от 2015 до 2018 г. извърши модернизация – подмяна на турбини на стойност 60 млн. лв. Това са инвестиционни разходи, които не могат да не бъдат признати, защото това се прави, за да бъде подсигурено подаването на топлоенергия към потребителите", обясни регулаторният шеф.

"Относно отправените упреци към комисията вчера и днес за липсата на прозрачност при докладите, които се представят, искам ясно да заявя – поканих всички експерти на националния омбудсман да отидат в съответната дирекция и да се запознаят с данните на заявителите и да ги проверят", коментира Иванов пред журналисти след заседанието.

Той посочи още, че "в продължение на не малко години, до 2015 г., се изплащаше от хората данък "социално спокойствие“, което означава при повишаване на цената на природния газ да се задържа цената на топлинна енергия за няколко големи града у нас, а за сметка на това цялото население и бизнеса да плащат за това чрез сметката за електроенергия".  Иванов визира политиката на предишни състави на регулатора за вдигане с повече на цената на тока, произвеждан от топлофикационните дружества, а да се потиска ръста на топлинната енергия, което си беше кръстосано субсидиране.

"Това е несправедливост. Няма да въведем това никога повече в действие“, заяви Иван Иванов.

Той коментира и необходимостта от увеличаването на енергийните помощи за социално слабите, която бе повдигната от БСП преди ден. Според изчисленията на комисията са необходими още 50 млн. лева към сега отпусканите от социалното министерство 90 млн. лв. годишно, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители. Социалистите пресметнаха, че трябват над 86 млн. лв. повече, за да може 400 хил. домакинства да получават по 403 лв. помощи за отопление през зимата, вместо досегашните 204 хил. семейства да вземат по 374 лв.

Иванов припомни, че още преди две години комисията е представила своите разчети за новия модел на енергийно подпомагане, но от там насетне внедряването му не зависи от нея.

"Защо не се прави – това не е въпрос към Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР изпълни своята мисия като представи пълен набор от данни кои са най-необходимите уреди и какво трябва да се предвиди. Определили сме за енергийно уязвимите потребители, които ползват централно топлоподаване, добавката, която е 70% намаление на цената, да е 100 киловатчаса на месец. За тези, които нямат централно топлоподаване и им е необходим бойлер, е 150 киловат часа на месец. Всички това ние сме го предали... От там нататък отговорностите са там, където са предадени тези документи“, коментира още Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес