Омбудсманът ще получи пълен достъп до затворите

Националният омбудсманът ще получи правото да извършва внезапни инспекции в затворите и арестите, както и ще има достъп до пълната информация за местата за лишаване от свобода. Това предвиждат промени в Закона за омбудсмана, които трябва да бъдат приети от Министерския съвет в сряда.

Преди да встъпи в длъжност, омбудсманът Константин Пенчев заяви, че проверките на затворите и полицейските управления са негов основен приоритет. След приемането на промените в закона, той ще трябва да представя годишен доклад за състоянието на затворите пред Народното събрание.

В момента българските затвори и арести са в плачевно състояние и предлагат най-лошите условия спрямо всички други страни членки на ЕС. Жизнената площ за затворник е под 2 кв.м, липсва адекватна медицинска помощ и програми за ресоциализация сред осъдените.

Законопроектът регламентира още и възможността на омбудсмана да защитава правата на децата, съобщава пресслужбата на МС.

Константин Пенчев ще получи и право да отправя препоръки до Министерския съвет и Народното събрание за ратифициране на международни актове в областта на човешките права, както и да дава становища по законопроекти, които се отнасят до защита на правата на човека.

Новите текстове създават възможност омбудсманът да бъде сезиран от неправителствени организации, в чийто предмет на дейност попада защитата на правата на човека. Настоящият закон дава право на жалба до националния защитник само за физически лица.

Споделяне

Още по темата

Още от България