Омбудсманът ще получи пълен достъп до затворите

Националният омбудсманът ще получи правото да извършва внезапни инспекции в затворите и арестите, както и ще има достъп до пълната информация за местата за лишаване от свобода. Това предвиждат промени в Закона за омбудсмана, които трябва да бъдат приети от Министерския съвет в сряда.

Преди да встъпи в длъжност, омбудсманът Константин Пенчев заяви, че проверките на затворите и полицейските управления са негов основен приоритет. След приемането на промените в закона, той ще трябва да представя годишен доклад за състоянието на затворите пред Народното събрание.

В момента българските затвори и арести са в плачевно състояние и предлагат най-лошите условия спрямо всички други страни членки на ЕС. Жизнената площ за затворник е под 2 кв.м, липсва адекватна медицинска помощ и програми за ресоциализация сред осъдените.

Законопроектът регламентира още и възможността на омбудсмана да защитава правата на децата, съобщава пресслужбата на МС.

Константин Пенчев ще получи и право да отправя препоръки до Министерския съвет и Народното събрание за ратифициране на международни актове в областта на човешките права, както и да дава становища по законопроекти, които се отнасят до защита на правата на човека.

Новите текстове създават възможност омбудсманът да бъде сезиран от неправителствени организации, в чийто предмет на дейност попада защитата на правата на човека. Настоящият закон дава право на жалба до националния защитник само за физически лица.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?