ОМО "Илинден" осъди за трети път държавата в Страсбург

Държавата трябва да плати 46 583 евро по нови осем дела

ОМО "Илинден" осъди за трети път държавата в Страсбург

ОМО "Илинден” успя да осъди за трети път българската държава пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, а този път правителството дължи на жалбоподателите 9000 евро за нарушени прави и 1513 евро за разноски по делото. Международната институция смята, че българският съд не е имал достатъчно причини, за да забрани регистрацията на сдружението.

"Пропагандирането на сепаратистки идеи, които могат да породят конфронтация и които са базирани върху интерпретиране на историята, смятано от властите и мнозинството за абсурдно, е недостатъчно основание за ограничаване на свободата на сдружаване", се казва в решението на съда в Страсбург.

В него се заявява още, че преследването на политически цели също не може да се счита за достатъчно основание за отказ от регистрация на организацията. В края на февруари тази година ОМО "Илинден" постигна нов успех пред Страсбург и получи 18 000 евро обезщетение. Тази присъда бе заради многократните забрани на властите за организиране на редица публични демонстрации от македонистите.

Общите суми набъбват до 33 000 евро, тъй като първата присъда срещу България бе произнесена в края на 2005 година, когато хората, стоящи зад ОМО "Илинден", получиха обезщетение от 6000 евро отново за забранени демонстрации.

Заедно със съдебната сага с ОМО "Илинден" България ще плати общо 46 583 евро по нови осем осъдителни присъди пред институцията в Страсбург.

Едно от делата имат пряко отношение към подготвения от Министерството на правосъдието законопроект за промяна на Закона за изпълнение на наказанията. Излежаващият доживотната си присъда Николай Шахънов осъжда държавата за 7000 евро, защото властите в затвора са нарушавали неприкосновеността на кореспонденцията му с неговия адвокат. В писмата си той се оплаквал от лошите условия. Новият законопроект предвижда затворниците да бъдат наказвани, ако в писмата си пишат за неща, които управата сметне за клевета.

Други две присъди на съда в Страсбург са за за нарушени права на справедлив съдебен процес. Първото е за неизпълнено от община Бургас съдебно решение, а второто за досъдебно производство, което се е проточило над 9 години, а през това време обвиненият е бил със забрана да напуска страната.

Две момичета от възпитателно училище успяват да осъдят България на съответно 6000 и 1000 евро, защото националното законодателство не им дава право на защита срещу решенията на ръководството на интернатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България