Паси в Скопие: Решението за ОМО Илинден –Пирин е в ръцете на съда

Няма партия с изрядни документи, която да не е била регистрирана в България. Това заяви в Скопие председателят на парламентарната външна комисия Соломон Паси (НДСВ) по повод искания за регистрация на ОМО Илинден -Пирин.

Решението за регистрацията на тази партия е от компетенциите на българския съд, каза Паси в отговор на въпрос на македонски журналисти. Напоследък темата за отказа да бъде регистрирана ОМО Илинден -Пирин бе предмет на широки спекулации в Македония. Темата бе повдигната и от евродепутати, които настояха България да признае македонско малцинство и да разреши съответната му партия, но предложението бе отхвърлено от външната комисия на Европарламента.

“България е демократична държава с разделение на властите, при което парламентаристите и останалите власти не коментират решенията на съда”, допълни Паси, цитиран от БТА.

В края на октомври Софийският градски съд отказа повторно регистрация на ОМО Илинден -Пирин. Мотивите на магистратите бяха, че има неточност в документите.

Паси, който е почетен председател на Атлантическия клуб в България, присъства на представянето на книгата на генералния директор на БТА Максим Минчев "Атлантически пасианси" - антология на атлантизма в България.

Това стана в Скопие пред представители на дипломатическия корпус, неправителствените организации, бизнеса и държавните институции на Македония.

“По времето, когато България беше кандидат-членка на НАТО, мнението на Турция и Гърция беше от особено значение. Уверявам ви, че по същия начин в НАТО се интересуват за мнението на съседите на Македония, Албания и Хърватия. Така че разчитайте на съседите си, обявявайте се за добросъседски отношения и смятам, че няма да има проблеми”, заяви Паси пред македонските домакини.

"Голяма радост е, че днес виждам моите стари приятели от Атлантическия клуб в България. Този клуб е първата Атлантическа асоциация в Югоизточна Европа" , посочи в словото си министърът на отбраната на Македония Лазар Еленовски.

"Днешният ден е специален за България, значи и за Македония. Днес германският парламент ратифицира договора за членство на България в ЕС, с което преодоляхме и последното предизвикателство по пътя ни към ЕС", каза Соломон Паси.

"Възможността да имате един влиятелен и добронамерен съсед - член на ЕС е вече реална", отбеляза председателят на външната комисия и изрази увереност, че в Македония ще получат добри новини от срещата на НАТО в Рига. "Поздравявам ви, вълнувам се и пожелавам на добър час на Македония към НАТО и после към ЕС", каза Соломон Паси.

Максим Минчев, който е дългогодишен журналист и беше говорител на Атлантическия клуб, описа "Атлантически пасианси" като пример как една мечта, една кауза, се превръщат в реалност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?