Онлайн обучението за 5 - 12 клас и студентите остава до 31 януари

Присъствено се разрешават само практически дейности и изпити

Онлайн обучението за 5 - 12 клас и студентите остава до 31 януари

Обучението на учениците от 5 до 12 клас, както и на студентите остава в електронна среда до 31 януари, с изключение на практически занятия и изпити, които ще могат да се провеждат присъствено.

Това е било решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което са участвали министрите Костадин Ангелов, Красимир Вълчев, Красен Кралев и Христо Терзийски, както и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщи правителствената пресслужба.

Здравният министър Костадин Ангелов е докладвал, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. "По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", посочил Ангелов. Той е отбелязал, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла - както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на направените анализи и проведени срещи Ангелов е предложил да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

"Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.", смята Ангелов.

Според образователния министър Красимир Вълчев учениците трябва да се върнат присъствено в клас поне за 1-2 седмици до април. "Учениците от гимназиалния етап са онлайн вече десета седмица. Имаме класове, които са критични – 7 клас, 12 клас", каза Вълчев. 

По думите на образователния министър в момента трябва да се задържи тенденцията, при която поне децата от 1 до 4 клас да останат на присъствено обучение. Според Вълчев обаче е най-добре всички ученици да имат възможност да се върнат присъствено в час.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", е заявил премиерът Бойко Борисов. "В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици", е посочил Борисов.

По думите му предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Обсъдена е и ваксинационната кампания срещу коронавируса. До момента имунизираните са 16 161 души.

"Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията Moderna. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави", е посочил Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на Moderna, а на 2 февруари - 35 000 дози на Pfizer/BioNTech.

Борисов е разпоредил да не се повтарят случаи като този в Сандански, където общински съветници са се ваксинирали приоритетно вместо лекари. 

"Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят", е изискал премиерът. 

Споделяне

Още по темата

Още от България