ООН осъди убийството на имигрант край българо-турската граница

Борис Чеширков, сн. БГНЕС

Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъди инцидента, при който тази нощ край Средец граничен полицай застреля афганистански имигрант, и призова България да проведе задълбочено и независимо разследване.

"От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило докато той се е опитват ла стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо", заяви говорителят на комисариата Борис Чеширков пред БНР.

Той каза, че през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5 хиляди души.

"Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те за изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи. Това, разбира се, ги поставя в малко по-различен контекст. Същевременно ние говорим за човешки същества – за майки, бащи, непридружени деца, за семейства и за сами мъже. Независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение", обясни още Чеширков.

Според него е голяма грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат, визирайки коментарите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България