ООН осъди убийството на имигрант край българо-турската граница

Борис Чеширков, сн. БГНЕС

Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъди инцидента, при който тази нощ край Средец граничен полицай застреля афганистански имигрант, и призова България да проведе задълбочено и независимо разследване.

"От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило докато той се е опитват ла стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо", заяви говорителят на комисариата Борис Чеширков пред БНР.

Той каза, че през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5 хиляди души.

"Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те за изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи. Това, разбира се, ги поставя в малко по-различен контекст. Същевременно ние говорим за човешки същества – за майки, бащи, непридружени деца, за семейства и за сами мъже. Независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение", обясни още Чеширков.

Според него е голяма грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат, визирайки коментарите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?