ООН се надява на успех на преговорите за единно правителство в Либия

ООН се надява на успех на преговорите за единно правителство в Либия

Специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон заяви, че има шанс враждуващите либийски парламенти да предложат тази седмица първите имена за правителство на националното единство, предаде Франс прес.

Преговорите между тези два парламента в Мароко под егидата на ООН ще бъдат удължени с още два дни, съобщи Леон и заяви, че се надява тази седмица да бъдат положени основите на окончателно споразумение за правителство на националното единство.

"Има шанс да постигнем напредък и да имаме първите имена за правителство на националното единство тази седмица", обясни пратеникът на ООН пред 34 кметове и местни управници от Либия, свикани в Брюксел от върховния външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини. Леон предупреди, че това ще е трудна дискусия, но направи оценката, че "политическият процес наистина напредва".

"Всякакви военни действия трябва да спрат, ако искаме Либия да има бъдеще", изтъкна тази сутрин Федерика Могерини. "Въпросът е ключов и за нас, европейците", добави тя. Освен от създаването на джихадистка крепост срещу италианските брегове ЕС се тревожи и от нарастващия приток на мигранти откъм Либия, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?