Операцията по почистването около Челопечене приключи

Операцията по почистването на района около гръмналото поделение край Челопечене в приключила с помощта на американското правителство, съобщиха от посолството на САЩ у нас.

САЩ са предоставили финансова помощ от 750 000 долара. Американски специалисти са открили и почистили повече от 110 хиляди потенциално опасни боеприпаси.

Операцията по почистването е част от широкото партньорство в сферата на сигурността между Съединените щати и България, се посочва в съобщението.

"Този проект е от голямo значение за нашите две страни. България е приятел и съюзник на Съединените щати. В наш интерес е да не позволим сигурността на местната общност и на околната среда да бъде застрашена от последиците от взрива", заяви посланикът на САЩ Нанси Макълдауни.

Освен съвместните военни учения, оборудване и обучение, всяка година САЩ предоставят на България средства за утилизация на излишно въоръжение и боеприпаси, като през 2009-а за тази цел за предвидени 400 хиляди долара. Тези усилия са част от ангажимента на американското правителство да помогне на Българската армия да се трансформира в още по-ефективна и модерна армия, посочват от американското посолство у нас.

Взривовете в поделението на 3 юли миналата година разтресоха цяла София. Министерството на отбраната започна обезвреждането останалите боеприпаси в района около епицентъра на взривовете, но се оказа, че не разполага с практически опит и техника.

Все още се очаква да се намерят виновниците за инцидента. Засега обвинения са повдигнати само на бившия командир на поделението майор Мирослав Митов – за незаконно изсичане и продажба на дървесина от района на поделението, присвояване на чужди вещи в големи размери, собственост на Министерството на отбраната, и превишаване на властта с цел имотна облага.

Отговорност за инцидента пое само един висш военен - зам.-шефът на Генералния щаб по ресурсите ген.-лейт. Румен Цоков, който подаде оставка малко след взривовете.

Военната прокуратура продължава разследването на взривовете, но все още изчаква техническата експертиза.

Сред спряганите версии за инцидента в поделението са неправилно съхранение на боеприпасите, както и умишлен пожар за прикриване на далавери или подготвяне на поделението за приватизация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?