Опозиционната социалистическа партия води на изборите в Албания

Албанската социалистическа партия, начело с Еди Рама води в резултатите от състоялите се вчера парламентарни избори при преброени 15 на сто от гласовете, съобщиха изборните власти, цитирани от световните агенции.

Досегашните управляващи, начело с премиера Сали Бериша изглежда губят в традиционно техни райони. Според предварителни резултати на Централната избирателна комисия 53 на сто от 3,3 милиона албанци с право на глас са упражнили това свое право, отбелязва Асошиейтед прес.

След приключване на изборния ден снощи и Бериша, и Рама обявиха, че са спечелили изборите.

Окончателните резултати от преброяването на гласовете няма да бъдат готови по-рано от утре.

Осмите поред парламентарни избори в Албания след падането на комунизма бяха помрачени от смъртта на един човек и раняването на други двама при стрелба в една от избирателните секции вчера.

Насилието бе осъдено от посланика на Европейския съюз в Тирана Еторе Секуи.

Парламентарните избори в неделя в Албания бяха определяни като "решаващ тест" за демократичността на институциите ѝ и за напредъка ѝ за присъединяване към ЕС.

Европейската комисия се въздържа от коментари за парламентарните избори в Албания, предаде агенция МИА. Говорителят на комисията Петер Стано заяви, че

Европейската комисия чака доклада на международните наблюдатели от Службата за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да може да формулира официалното си становище за изборите в Албания отдавна чака да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз, който до голяма степен зависеше от това как ще протекат парламентарните избори в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани