Опозицията отново призова Цветанов да напусне политиката, а Борисов да бъде разследван

Цветан Цветанов да напусне листите на ГЕРБ за 42-ро Народно събрание, Борисов да даде отговори покровителствал ли е заместника си, а прокуратурата да разследва и него. Това бяха първите експресни политически коментари след съобщението на прокуратурата, че разполага с доказателства за извършени престъпления от бившия вътрешен министър.

По думите на председателя на ДСБ Иван Костов в новия парламент ще се сформира извънредна комисия за проверка и анализ на злоупотребите с власт на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. "Двамата ги очакват тежки времена, вероятно и в прокуратурата. Те са невъзможни партньори за никого и който тръгне с тях, ще бъде потопен", коментира Костов.

Според него в момента ГЕРБ се опитва да представя пред сините избиратели Бойко Борисов и Цветан Цветанов като алтернатива на Сергей Станишев и Алексей Петров, но това е унизително за хората.

"Не биваше да се разпуска парламентът. Изгуби се гласът на протестите, няма ги посланията им, те липсват в кампанията. На изборите осезаемо липсва протестиращият човек, настаниха се политиците със слушалките и жиците. Може би някой много опитен човек така е подредил сценария, че да се чуват само скандалите и пикантериите, а не гласът на протеста, за да може по-бързо да се отиде на избори", коментира Иван Костов.

От Единната народна партия (ЕНП) призоваха Бойко Борисов да поиска от подопечния си Цветан Цветанов да се откаже от имунитета си и да даде възможност на правосъдието да работи.

"Подкрепата, която бившият премиер изрази за главния прокурор Сотир Цацаров, трябва да добие истински, реални измерения", заяви председателят на ЕНП Мария Капон. Според нея Цветанов трябва да изпълни обещанието си пред обществото да излезе от политиката, след като прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър по скандала с незаконното подслушване.

Политическият коментар на ДПС започна с похвални думи за прокуратурата. "Действията на българската прокуратура показват, че има шанс България да се превърне в демократична правова държава, а това ще отвори вратите и на Шенген, които бяха затворени от проваленото и престъпно управление на Борисов и Цветанов", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от партийния пресцентър.

"Това са съвършено естествени, дори бих казал задължителни действия на обвинението, при наличието на толкова явни доказателства за извършени престъпления. Аз обаче имам предвид извършените престъпления не само от вицепремиера Цветанов, но и от бившия министър- председател Борисов, които са видни от проведения разговор между него, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов", посочи Местан

 

В този дух бяха и думите на председателя на БСП Сергей Станишев в Пловдив.

"Има си институции, прокуратура, която трябва да проведе разследване, за да не става България за посмешище, да има уважение към МВР, да има правила, които да се спазват от МВР и от неговото ръководство. Подобни случаи не може да се допускат за в бъдеще", каза още Станишев.

Той напомни за гаранциите, които Борисов даваше за Цветанов, и попита кой гарантира за Борисов. "Бившият премиер дължи много отговори на обществото", заяви Станишев.

Кандидат-депутатът от НДСВ Минчо Спасов поиска прокуратурата да стигне докрай в разследването, като си свърши работата и за Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България