Заради сравнението на българската с украинската полиция

БСП поиска оставката на Цветанов, уронил "целия престиж на страната"

Той отговори, че щял да го обсъди със социалистите, които са гласували за него

БСП поиска оставката на Цветанов, уронил "целия престиж на страната"

Депутати от БСП поискаха за пореден път в четвъртък бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да се оттегли от политиката. Повод за това стана негово изказване в Брюксел, в което сравни българската с украинската полиция.

"Питаме ние - този ли е моралният съдник на днешните управляващи в България – политикът, вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който допусна да бъде използван репресивния апарат за изнудване и за партийно-политически цели. Това ли е човекът, който ще всява респект сред европейските институции? Отива ли на един бивш вътрешен министър да се отнася по подобен начин и да дава квалификация на полицията, която сам той е ръководил", гневеше се шефът на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.

Социалистът припомни и изказване на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който уверяваше, че никога не би си позволил да хвърли камък върху дейността на полицията.

"Питаме ние Бойко Борисов – как може Христо Бисеров само за едно повдигнато обвинение да се оттегли от политиката, а Цветанов, който има три повдигнати обвинения, продължава да раздава справедливост и да бъде съдник от последна инстанция", каза още Мерджанов, признавайки косвено, че "личните причини", с които Бисеров напусна политиката няколко дни преди да бъде обвинен за подаване на невярна имуществена декларация и пране на пари, наистина са били свързани с делото.

Председателят на вътрешната комисия припомни и думите на Цветанов, че ако бъде осъден, ще прекрати политическата си кариера, цитирайки ги грешно – че щял да го направи, ако му бъдат повдигнати обвинения.

"Сега за първи път ще попитам г-н Цветанов - кой даде нареждания да се влезе вкъщи – рано сутринта маскирани полицаи с насочени оръжия с лазерни мерници срещу децата ми – на 5 и на 7 години тогава? Аз съм син на офицер, самият аз съм офицер. Никой няма право да дава команда да се влиза по подобен начин. Той ли е човекът, който в момента ще обсъжда българската полиция? Няма ли поне малко срама и да преклони глава за всичките си дивотии, които върши четири години? Един бивш вътрешен министър да коментира извън пределите на страната и да уронва целия престиж на страната. Това беше върхът на падението на Цветанов", включи се и варненският депутат на БСП Борислав Гуцанов.

Той припомни действията на полицията при акция "Медузите", заради която Европейският съд за правата на човека в Страсбург присъди през октомври 40 000 евро обезщетение на семейството на Гуцанов.

"Само да уточня, аз в момента не съм министър на вътрешните работи, за да ми искат оставката. Ако има симпатизанти и членове на БСП, които са гласували за мен, и те са поискали тази оставка да бъде подадена, мога да я обсъдя", подигравателно реагира самият Цветанов.

Той отхвърли критиките на БСП, че петни имиджа на родната полиция, отговаряйки с добре познатата теза на ГЕРБ, че разполагането на толкова много униформени в центъра на София създава негативна среда за бизнеса.

"Кажете ми, в коя европейска държава над 160 дни има заграждения около съответните институции - парламент, Министерски съвет?! Концентрацията на толкова много полиция в България е недопустимо, това би могло да отблъсне и инвеститори. Ние сме правова, демократична държава", заяви бившият МВР шеф, допълвайки: "Аз не топя българската полиция, винаги съм се отнасял с необходимото уважение и респект към полицията".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?