Орешарски не е доволен от работата на НАП и митниците

"Забравете за месии и спасители, всичко зависи от нас"

Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви в събота, че въпреки добрите резултати в края на миналата година, не е доволен от работата на НАП и митниците.

”Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции”, заяви Орешарски пред радио К2

Той посочи, че големият приоритет пред кабинета остава борбата с безработицата, но резултатите не могат да се очакват за една година.

По думите му тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката. ”Дори перфектни мерки да вземем, трябва бизнесът да инвестира. А ние трябва да осигурим освен всичко друго, и стабилност. Засега не се справяме като общество”, смята премиерът.

Той припомни, че ако една инвестиция се прави сега, тя е замислена преди месеци или година. Не случаен е фактът, че 2013 година е била най-слабата година по обем чуждестранни инвестиции – малко над 1 млрд. евро, което Орешарски определи като ”близо до нулата”.

Подобряването на бизнес климата той посочи като една от най-важните задачи, която ще спомогне и за реализирането на социалните политики. Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите.

Премиерът се обяви също за промяна в нагласите, че всеки, който инвестира, е мошеник. ”Той създава работни места и блага. Ако гледаме на него като на спекулант, ще останем винаги бедни”, смята министър-председателят. По този повод Пламен Орешарски коментира, че печалбата е нормален резултат от правенето на бизнес, но се обяви против свръхпечалбите, чиято тежест се понася от потребителите.

Орешарски коментира, че бъдещи енергийни проекти ще допринесат не само за разкриване на работни места, но и за стабилността на енергийната ни система и важността на страната ни като разпределителен център. Той отхвърли спекулациите за обвързване на реализацията им с външни политически влияния.

”Нашето общество отдавна е направило избора си – ние сме евроатлантическа страна. Не обвързвайте икономиката и ориентацията към евроатлантическите структури. Това са различни неща”, каза премиерът и изтъкна неразкрития потенциал на източните пазари.

Според него са необходими подобрения в редица сфери, но с най-голямо значение са образованието – по отношение на професионалното обучение и качеството във висшето образование, здравеопазването – модернизирането на спешната помощ, по-ефективен контрол върху източването на НЗОК, въвеждането на електронна здравна карта, рационализация на звената и електронизация на услугите в администрацията, което освен че ще облекчи гражданите и бизнеса, е и антикорупционна мярка.

”Организирането на избори е голямо изпитание, особено след последните четири години, когато се засилиха съмненията в обществото, че се правят не дотам честно. Макар да се организират от администрацията, отговорността за тях е на правителството и за нас ще бъде важно не какъв е резултатът, а хората да са убедени, че са участвали в честни избори, коментира още Орешарски. По думите му макар изборният кодекс все още да не е готов, съществува принципно разбиране, че бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост.

”Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския”, каза премиерът.

Орешарски си пожела в края на мандата картината в България да е променена.

"Няма да успеем да свършим всичко, но целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас”, каза министър-председателят.

Споделяне

Още по темата

Още от България