Орешарски знаел от началото на мандата за проблемите покрай арбитража за "Белене"

Орешарски знаел от началото на мандата за проблемите покрай арбитража за "Белене"

"Знам, че има проблеми. Още в началото на мандата си съм информиран, че има проблеми с комуникацията между "Уайт енд Кейс" и местната юридическа кантора, която е наета да ѝ съдейства", заяви премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента по повод изнесената преди ден информация от ГЕРБ, че се бави вписването на експертите и защитниците на българската позиция в арбитражното дело, заведено от "Атомстройекспорт срещу НЕК за поръчано и неплатено оборудване за спрения проект за строеж ва АЕЦ "Белене".

 

Така министър-председателят се опита да изнесе проблема със защитата ни в Париж извън полето на държавната администрация, макар от разпространеното писмо от "Уайт енд Кейс" до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да става ясно, че той е обещал съдействие за набирането на експертите още в началото на август, а повече от месец след това адвокатската кантора му напомня, че наближава крайният срок 25 октомври 2013 г. за представяне на свидетелите и липсата им може да стане причина за загуба на делото.

 

"Има и проблеми, свързани с недостатъчния брой свидетели. Но това са оперативни проблеми, които се стремим да решаваме", каза накратко Орешарски в четвъртък.

 

"Аз вярвам, че няма да го загубим и правим усилия в тази посока. Арбитражът е затова, ще видим накрая какво ще стане", допълни премиерът, който само преди ни каза, че е притеснен за изхода на арбитража и се прави всичко възможно за минимализиране на щетите за НЕК при загуба на делото..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?