Организация заподозря частен интерес по казуса с трамвай №6

Според кадастъра обръщалото на трамвая е частно, от общината твърдят, че не е

Сн. БГНЕС

Частни интереси зад промяната на маршрута на трамвай 6 заподозряха от неправителствената организация "Спаси София". Причината е, че обръщалото на трасето, което не се ползва от години, е частна собственост поне според публично достъпната кадастрална карта.

Става въпрос за терен от 2300 кв. метра на бул. "Арсеналски", който според данните в кадастъра е частна собственост. Според проверка на администрацията на район "Триадица" обаче теренът е общински и върви процедура за съставяне на акт за общинска собственост.

Имотът се намира в центъра на София, близо е до търговски център и до басейна "Спартак". Според Общия устройствен план на столицата обръщалото е част от Южния парк. То попада в зона на градски паркове и градини, в която се допуска застрояване със сгради и съоръжения за "дейности, свързани с отдиха".

Проверка

Проверка на район "Триадица", включително и в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, показала, че обръщалото до преди няколко години не е било отделен имот, а част от територията на Южния парк, при бул. "Арсеналски", която е общинска собственост. През 2016 г. имотът на обръщалото е отделен от останалата територия на парка, тъй като е ограден от трамвайните линии. "В записа на кадастралната карта не е отбелязан конкретен частен собственик и няма данни за претенции към имота", твърдят от район "Триадица".

Извадка от кадастъра. Обръщалото е в синьо.

"Представете си само какъв хубав, многоетажен блок с ексклузивна гледка към Южния парк може да се построи там", коментираха от "Спаси София" данните от кадастъра. От организацията са поискали отговор от общината на кого е трамвайното обръщало, но не са получили конкретна информация, а обяснение, че не е ясно за кой точно имот се иска информация.

Временно решение за постоянно

Маршрутът на трамвай 6 беше променен преди около две години заради строителството на метрото и вместо до "Лозенец" той се движи до кв. "Иван Вазов". През това време неизползваните релси по бул. "Арсеналски" се превърнаха в паркинг.

Решението за промяна на маршрута беше обявено като временно, но сега е възможно да стане и постоянно. Това предизвика недоволството на част от жителите на "Лозенец", които организираха протести и направиха подписка за възстановяването на предишния маршрут на трамвая.

Решението за това от къде да минава линия 6 е свързано с това как да бъде уредено движението през тунела на НДК. Целта е да бъде изместен трамваят по бул. "Скобелев, тъй като пречи на живеещите до релсите хора. Преминаването на мотриси по този булевард също беше уж временно решение заради строителството на метрото, но положението остава непроменено с години. Живеещите в района нееднократно протестираха с искане трасето да бъде изместено, за да не минават до домовете им.

Варианти

От миналата година се разглеждат няколко варианта за това как да минават транспортните средства през тунела на НДК, за да се махнат линиите по "Скобелев". Окончателният вариант трябваше да бъде избран след обществено обсъждане.

Преди време зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев обясни, че най-вероятният вариант е трамваят по бул. "Арсеналски" да бъде заменен с тролей, който да минава по него и да стига до кв. "Манастирски ливади".

Споделяне

Още по темата

Още от България