Окончателно СОС реши без трамвай по линията на шестицата

Трамвай по линията на шестицата повече няма да се движи

Трамваите по линия номер 6 ще бъдат заменени с тролейбуси. Решението беше взето от Столичния общински съвет в четвъртък, въпреки протестите на гражданите срещу закриването на трамвайната линия и обещанието, дадено от Столична община, че спирането на трамвая е временно заради строителството на метрото.

"Новият тролей ще дублира трасето на трамваите по линия 6 от басейна "Спартак" до Петте кьошета. Той ще свърже кварталите "Манастирски ливади", "Стрелбище" и "Иван Вазов" с центъра и метрото. Възможно e новият тролей да бъде пуснат до края на годината", каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

По думите му в не малка част трасето на тролея ще използва съществуващото трамвайно трасе.

"Вариантът с новата тролейбусна линия не само, че ще възстанови транспортното обслужване, а и ще го подобри в участъка около басейна "Спартак", защото тролейбусният транспорт ще бъде с по-голяма честота на движението", каза зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков (ГЕРБ). По думите му с промяната ще се реши проблемът на живеещите на бул. "Скобелев", които на няколко пъти излизаха на протест заради шума и вибрациите, идващи от преминаващите в близост до сградите трамваи. Заведоха и колективен иск срещу общината заради това, че се забави с изместването на временното трамвайно трасе, минаващо пред домовете им.

Общинските съветници от БСП се обявиха против решението. Според зам.-председателя на СОС Милка Христова ГЕРБ отново са взели най-евтиното решение, което обаче не е най-доброто.

"Изместването на трамвайното трасе с 3 метра и 60 сантиметра едва ли би намалило шума и вибрациите", каза Христова по повод преместването на релсите по бул. "Скобелев".

Споделяне

Още по темата

Още от България