Оригинални документи по САПАРД открити в домовете на разследвани чиновници

Оригинални документи по САПАРД открити в домовете на разследвани чиновници

Оригинални документи от проекти по програма САПАРД и по Програмата за развитие на селските райни са открити и иззети при извършените в сряда обиски в кабинетите и домовете на шестимата служители на агенция САПАРД, разследвани от прокуратурата заради съмнения за конфликт на интереси, нерегламентирани контакти с бенефициенти и измами. Това съобщи пред български журналисти в Берлин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Министърът е в германската столица заради откриването на международното изложение "Зелена седмица 2010".

Шестимата служители, за които има подозрение, че са действали като организирана престъпна група, са поддържали архив от оригинални документи в домовете си, заяви министърът. Те са изнудвали кандидати за финансиране по европрограмите, за да им бъдат одобрени проектите. Други фермери пък били насочвани към определени консултантски компании за съвети.

Единият от разследваните служители е уволнен в сряда, в деня на акцията на прокуратурата и полицията в сградата на агенцията, а другите набързо са излезли в болнични, обясни още Найденов.

Срещу служителите са били използвани специални разузнавателни средства. Иззети са компютрите им.

Неофициално се знаят и имената им. Това са експертите Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Ралица Братанова, Иван Патев, Нина Йолова и началникът на отдел "Договаряне" Велин Велев.

Разследваните са били назначени преди няколко години, когато директор на фонд "Земеделие" и ръководител на агенция САПАРД е бил Асен Друмев, самият той разследван и съден за злоупотреби със средства.

Разработката тече от няколко месеца след подаден сигнал от сегашното ръководство на фонда и агенцията.

Министър Найденов съобщи още, че в Националната ветеринарно-медицинска служба също има констатирани сериозни нарушения, които ще бъдат предадени на прокуратурата.

Нарушенията са били извършени по времето, когато службата бе ръководена от д-р Жеко Байчев, допълни той, без да даде повече подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България