Още девет соларни централи получават от европарите за селските райони

Още девет соларни централи получават от европарите за селските райони

На фона на поскъпналия от юли с 13 на сто ток заради задължителното изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници и изявленията, че България надвишила задължителния процент зелена енергия в потреблението си, Държавен фонд "Земеделие" отпусна европари за изграждането на още девет соларни централи, стана ясно от съобщение на ведомството.

То е одобрило отпускането на субсидии за близо 6.5 млн. лв. от европрограмата за развиете на селските райони за фотоволтаични проекти и построяването на 11 къщи за гости.

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници ще доставят и монтират модули и инвертори, както и системи за мониторинг и контрол. Проектите за селски туризъм предвиждат купуването на обзавеждане и оборудване; озеленяване, както и строежа на беседка, басейн, вкопана биологична пречиствателна станция, соларни и климатични инсталация и други, посочват от земеделския фонд.

Един от одобрените кандидати ще вложи парите в изграждането на туристическа и спортна база, както и в нужните за дейността превозни средства, аудио и визуална техника. Друг кандидат ще купи автомобил за превоз на трупи с надстройка и кран, допълват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес