Още един мъж с Covid-19 почина след обикаляне по болници в София

Председателят на БЛС: Болниците не могат да отказват прием на докарани по спешност пациенти

Още един мъж с Covid-19 почина след обикаляне по болници в София

Още един човек с усложнения от Covid-19 е почина. след няколкодневно разкарване по болници в София, отказ да го приемат и накрая e хоспитализиран в Своге, където обаче умира. За случая разказа дъщерята на починалия 72-годишен мъж Мария Тенчева в сряда пред бТВ. Баща ѝ се почуствал зле след като се е върнал от санаториум в Павел баня. "Баща ми беше на санаториум в Павел баня. Той е работещ човек, работеше до последния си миг. На 72 години беше в много добро здраве, винаги се е грижил за здравето си", разказа Тенчева.

След като се връща от санаториума не се чувства добре и миналия вторник с талон от личния лекар отива във ВМА за PCR тест. Имало е много хора и тъй като не се е чувствал добре се е прибрал обратно вкъщи. 

"Отива в сряда, правят му PCR тест и му казват - утре ще ви се обадим за резултата, ако е положителен. Ако не е, няма да ви звъним, живейте си спокойно. Преслушали са му гърдите и са му казали, че няма проблем с дробовете", разказа още дъщерята.  

Предписват му "Сумамед" – антибиотик, който се дава на пациенти с Covid-19 и го изпращат на домашно лечение.

"В четвъртък започнах да търся контакти, за да разбера резултата от PCR и разбрах, че е положителен. В петък към 11 ч. извиках линейка, започнах да чакам пред блока, но не влязох при баща ми. Търсих защитно облекло по аптеките, но не намерих. Линейката дойде в 19.30 ч. Баща ми беше със сатурация 75, което позволява да се борим за живота му. След това отидохме в Националното координационно звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат", разказа Мария Тенчева. Тя обясни, че линейката се е върнаха у тях.

"Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него. Извикаха полиция, за да освободя линейката", казва още Мария.

Тя качила баща си в колата си и започнали да обикалят по болниците.

"Отидох в "Пирогов", в Спешното не ме приеха, защото били под карантина, след това отидохме в "Токуда". Той вече беше в състояние, в което не можеше да се движи", разказва жената. В "Токуда" също не са приети.

"Никъде не излезе лекар да попита как е този човек, единственият въпрос беше дали е с Covid", обяснява тя.

Прибират се вкъщи и на следващия ден жената отново звъни, като моли да изпратят поне оборудвана линейка, за да може да му се даде кислород.

"Изпратиха линейка след три часа. Момчетата, които дойдоха, бяха изключително любезни и се бореха до край да намерят място за баща ми", разказва дъщерята на болния.  

"Освободи се едно място в "Света Анна", отидохме там, но отказаха да ни приемат, но не подписаха протокола на линейката, че отказват", твърди Мария. Останали там три часа.

"Сетих се, че мои познати са ми казвали, че в Covid отделението в Своге има свободни места. 30 минути минаха, докато намеря връзка с тях, за да потвърдят, че ще приемат баща ми в Своге", обяснява Мария.

"Отиваме там, но там няма реанимация, но все пак беше под медицински грижи. Продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх, но не успях да направя нищо за него. Той имаше дух да се бори, но аз го изправих срещу тази действителност, която буквално го съсипа психически", казва Мария Тенчева.

Председателят на БЛС: Болниците не могат да отказват прием на спешни пациенти

По този повод председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) коментира, че Болниците нямат право да отказват прием на пациенти, докарани по спешност. Щом лекар от Спешна помощ е решил да го докара, значи болницата трябва да го приеме, коментирай той пред бТВ.

Екипът на Бърза помощ решава дали даден пациент трябва да бъде хоспитализиран. Болниците нямат право да отказват прием на пациенти, заяви председателят на Българския лекарски съюз и допълни, че лекарите са положили хипократова клетва.

"Не може да те докара линейка, лекар да е преценил, че трябва да бъдеш хоспитализиран и от болницата, в 21-ви век, да те карат да стоиш в линейката. Всяка болница във всяка стая има кислород. Този човек може да бъде сложен на легло и тогава да се прецени какво да се прави оттам нататък", допълни председателят на БЛС.

По думите му трябва да има гъвкавост при разкриването на леглата, защото се увеличава всекидневно броя на хората, нуждаещи се от хоспитализация. "Някой си мисли, че е над ситуацията и може да си прави каквото иска. Но това не е така. Някой трябва да поеме отговорност. Трябва да спре измиването на ръцете с Бърза помощ. Напротив - спешните медици трябва да бъдат водещите в системата на организация в България да докладват всяка сутрин и на РЗИ, и на министъра на здравеопазването за откази от прием", каза д-р Маджаров.

"Ясно беше, че ще стигнем дотук, гледайки Испания и Италия, предвид че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването. Ако влезем в болниците, ще видим, че не се касае за хаос, а те наистина са препълнени. Колегите в Covid отделенията са затрупани с болни и работят", каза още Маджаров.Той подкрепя създаването на триажни отделения пред болниците, защото е важно пациентите на първо място да бъдат прегледани.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус