Още три участъка в София се затварят заради строежа на метрото

Още три участъка в София се затварят заради строежа на метрото

През следващата седмица предстои затварянето на още три участъка заради изграждането на метрото в София. В понеделник предстои и специална пресконференция, на която ясно да бъдат показани алтернативните маршрути за движение, както и възможностите за паркиране, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ.

От вторник се затваря участък на бул. "Гоце Делчев" – където освен по метрото ще се работи и по изграждането на кръстовище на две нива.

От сряда се затваря ул. "Житница". Столичният кмет призна, че това ще причини неудобство за преминаващите, но още по-трудно ще е за живеещите покрай нея.

От неделя се затваря в два участъка бул. "Патриарх Евтимий"при кино "Одеон" и след кръстовището с бул. "Витоша" -там, където сега има стеснения. Бул. "Васил Левски" обаче ще е отворен двупосочно, както и тунелът при НДК.

Участъците на бул. "Патриарх Евтимий" и "Житница" ще са затворени цели 14 месеца, а при бул. "Гоце Делчев" работите ще приключат за седем.

Целта е до 2018 г. да имаме 12 км ново метро с 12 метростанции, каза столичният кмет.

"Хората видяха, че работим сериозно и следим сроковете, за да могат неудобствата да са минимални. След като заработи метрото обаче, ще е по-удобно за гражданите, а така се намаляват и вредните емисии", каза Фандъкова.

Проблемът с паркирането в София е все още сериозен, но въвеждането на зоните беше важно, за да се облекчи трафикът, а и от гледна точка на екологията, каза Фандъкова и добави, че започва изграждането на нови подземни паркинги.

Относно евентуалното разширяване на зелената зона за платено паркиране тя призна, че в момента има обсъждания за това в почти всички гранични в момента райони - "Лозенец", "Красно село", "Иван Вазов". "Ако повечето хора пожелаят – ще се разширява. Това трябва да облекчава хората, а не да ги затруднява", заяви Фандъкова.

Проблемите около Руски паметник

Във връзка с проблемите около кръговото при Руски паметник, свързани с новата организация на движението и зле направения ремонт, Фанъкова каза, че обектът е в гаранция и всички дефекти се отстраняват за сметка на фирмата изпълнител:"Възложено е на експертите всяка седмица да обикалят по обектите. Работи се от майстори, не ги правим ние – затова е важно да има контрол."

"Трябва да се научим да спазваме правилата, до момента има около 30 санкции. Глобата за минаването през зелените релси е 30 лв., аз съм за това да се увеличи. Трябва да стимулираме хората, които спазват правилата", коментира тя зачестилите случаи на шофиране върху зелените релси", каза кметът Фандъкова.


Що се отнася до организацията на движението, която може би е предпоставка за инциденти – заради събирането на трасето на трамвая и пешеходна пътека, която минава през кръговото, тя заяви, че е готова да чуе и други предложения на КАТ.

"На Руски паметник имаше организация, която не съществуваше никъде в света, трябва да свикнем с новата", смята Фандъкова.

Цялостен ремонт на улиците, а не кърпене

Йорданка Фандъкова коментира и лошото състояние на ул. "Филип Кутев", която води към Зоопарка и на която миналата седмица беше зейнала голяма дупка. По думите ѝ обикновено така се получава, когато пътищата само се кърпят – налага се отново да се поправят. Именно заради това според нея решението са цялостните ремонти на улиците. "Напреднахме чувствително по базовата инфраструктура – "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе". Сега акцентът е на по-малките улици", добави тя.

Във връзка с тъмните улици в Студентски град кметът заяви, че вече е имала среща с представители от комплекса, където проблемите наистина са много.

"Общината има ангажимент за осветлението по трасетата, където се движи градският транспорт. Проблемът е с междублоковите пространства, които са или на университетите, или на частни собственици. Поемам ангажимента – още в понеделник ще водим разговори и за общинската собственост да оправим осветлението", обеща Фандъкова.


Презастрояването и затварянето на улици в кв. "Манастирски ливади"

По повод проблема с презастрояването и затварянето на улици в кв. "Манастирски ливади" кметът каза: "Там има улици и тротоари, които са върху частна собственост. Кметът на район "Триадица" работи за това да се отчуждават имоти и за това инвеститорите да поправят зад себе си. Районният кмет се свърза с гражданите, имали са среща преди 2-3 дни, уточнили са стъпките. С усилията и активността на гражданите, както и волята и работата на кмета нещата започват да се решават."


Фандъкова обаче добави, че понякога собствениците на терени, върху които трябва да се изгради инфраструктура, опитват да рекетират общината с цени.


Бараките при Околовръстно шосе ще бъдат разрушени

Относно незаконните постройки около Околовръстното шосе на София Фандъкова заяви, че районният кмет е поел ангажимент и следващата седмица бараките ще бъдат разрушени.
"Подобни случаи обаче има много – кметът на район "Студентски" 18 пъти разрушава подобни постройки в "Малинова долина", посочи тя.

Проблемът с детските градини


На въпрос дали ще има данъчни облекчения за родители, които не могат да запишат децата си на детска градина поради липсата на места в държавните градини, Фандъкова напомни, че дискусия върви от години, но на национално ниво, тъй като става дума за голямо финансиране.

"За мен е важно едно – строителството на детски градини. За годините, в които съм в общината, имаме над 80 детски градини, строим тази година първата детска ясла в "Люлин". Моята теза е, че средствата, които общината може да отдели, трябва да отиват за строителство на нови градини."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?