Основният свидетел срещу Алексей Петров го търсел да му събира вземания

Плевенският банкер Георги Цветанов свърза Нешка Робева с лихварство, взел от нея 100 000 долара

Основният свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов е търсел през 1996 г. подсъдимия като бос на банда за рекет и изнудване бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, за да поиска от него да му събере около 2.5 милиона долара от фирма-длъжник.

Това бил и поводът двамата да се запознаят, разказа пред Софийския градски съд (СГС) самият Цветанов. По време на няколкочасовия си разпит той над 10 пъти подчерта, че първоначално смятал Петров за "Робин Худ, позитивен герой, който помага на хората", но по-късно се убедил в "неговата отрицателна енергия и тъмна страна".

От думите на свидетеля стана ясно, че към онзи момент той търгувал с големи количества захар, но изпаднал в много лоша ситуация, след като фирмата "Дискавъри" не му изплатила доставка от 5000 тона. Тогава неговият приятел Русалин Русалинов го посъветвал да се обърне към Алексей Петров, който му бил представен като авторитетен и честен бивш служител на МВР.

За да има правно основание да търси парите от "Дискавъри", Петров поискал от Цветанов да му изготви десетина разписки за по 150 000 долара всяка, чрез които той да претендира сумите от фирмата-длъжник. Въпреки това Цветанов така и не получил никакви пари за продадената захар. Не си получил обратно и разписките, които удостоверявали формалното му задължение към Петров.

Според свидетеля още тогава му направило впечатление, че Петров и хората му не се държат нормално. Повод за това станало посещението на друг от свидетелите по делото Велизар Велизаров, който отишъл на басейна "Спартак", за да търси въпросните разписки, но бил отпратен. При следващата среща на Цветанов с Алексей, съпроцесникът му Кирил Топалов заявил: "Кажи му на тоя да не идва така, щото ще му отрежа пръстите с лозарска ножица", визирайки множеството златни пръстени на Велизаров.

Въпреки това поведение и факта, че Цветанов така и не си върнал парите, той продължил да вярва на Петров и да го смята за добър човек. По тази причина приел година по-късно предложението му да стане акционер в несъществуващата все още застрахователна компания "Спартак". Тъй като Цветанов още бил зле финансово, Петров му предложил да апортира някой от множеството си имоти. После обаче му поискал и пари.

Тъй като бил чувал, че известната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева се занимавала с "лихварски услуги" Цветанов потърсил контакт с нея чрез художника Светлин Русев. В крайна сметка Робева му отпуснала заем от 100 000 долара срещу 2% месечна лихва.

"Така общо всичко, което аз формирах като капитал беше около 51% от застрахователното дружество "Спартак", обобщи свидетелят. Първоначално всичко било наред, докато съдружникът му Свилен Николаев не му казал, че капиталът на компанията е увеличен, а имотите – апортирани. Петров обаче го успокоил, че всичко ще се нареди, когато получат лиценз.

През пролетта на 1998 г. обаче ситуацията рязко се влошила, когато подсъдимият бос на "Октопода" отишъл в кафенето на съпругата на Цветанов в град Левски и поискал да говори насаме с него. Излезли и бившата барета започнал да се държи много агресивно. Казал на Цветанов, че Николаев създава много проблеми и е по-добре да бъде застрелян и предложил да осигури хора за тази задача. От този момент Цветанов започнал да изпитва постоянно чувство на страх, стрес и шок.

Нещата още повече се влошили, когато Петров поискал двамата да излязат от дружеството, но без да си получат акциите или вложения капитал. Случката се разиграла в офис сграда на столичния бул. "Черни връх", където подсъдимият приел Цветанов в стая, в която имало пистолет, нож, военно-полева лопата и книга за израелската спецслужба Мосад. Гледайки към бюрото, Петров му казал да си избере "с какво да те лекувам", след което взел лопатата, замахнал с нея и я хвърлил по Цветанов.

След това започнал да го бие по ребрата и му разбил носа. В резултат на шока Цветанов припаднал за кратко, но бил свестен с шамари от Петров. Той бил много ядосан, че свидетелят не му донесъл ключовете от семейния си апартамент в кв. "Лозенец", където Алексей искал да настани проститутки.

В крайна сметка Цветанов бил принуден да прехвърли на близки до Петров хора къщи в Банкя и Рибарица, нива в Синеморец и голяма колекция картини на сериозна стойност. Успял да си запази само няколко африкански пластики. Без да бъде питан от съда, свидетелят накрая сам реши да изясни и обстоятелството, че е споменал за пръв път, че е бит от Петров чак през януари м. г. по време на общо седмия си разпит по това дело.

"Искам да кажа, че в момента също съм изключително притеснен и развълнуван от ситуацията. Дори, когато започна това дело, не вярвах, че ще имам възможност да разкажа всичко това. Бях доста резервиран към разследващите и може би това мое чувство за несигурност стана повод да спестявам информация във времето", обобщи Цветанов.

От разпита му стана ясно още, че през 90-те години той често прикривал собствеността си върху много имоти, като ги приписвал на подставени лица. Освен това разбрал, че Алексей и хората му контролирали много добре съдебната система и благодарение на това срещу него било образувано дело за източването на плевенския клон на Първа частна банка, където той бил директор до закриването на банката. По този казус Цветанов прекарал 6 месеца в ареста и това окончателно го "прекършило" и отказало да се бори срещу Петров.

 

В началото на заседанието се разбра, че няколко листа от показанията на друг от прокурорските свидетели - Теменужка Кайлитска, са изчезнали безследно от кориците на делото. ПО тази причина съдия Румяна Ченалова помоли двете страни да проверят дали неволно не са ги взели, като ги предупреди, че ако не се намерят ще се принуди да изиска кадрите от охранителните камери в адвокатската стая. Тук от защитата реагираха, че докато при тях има камера, в прокуратурата няма и ако са изчезнали там това няма как да се установи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?