Нов обрат в показанията по делото "Октопод”

Свидетел свърза опит за атентат срещу Алексей Петров с "висш полицай”

Уличен за натиск върху свидетели, Петров твърди за лъжествидетелстване под натиск срещу него

Алексей Петров, Сн. БГНЕС

За да убедят съда да извади от ареста Алексей Петров, четирима извънредни свидетели на защитата се явиха на делото във вторник и опровергаха свидетелите на обвинението Пламен Устинов и Донка Митева, които на предишно заседание заявиха, че соченият за глава на "Октопода" ги е притискал да лъжествидетелстват.

Един от извънредните свидетели – Дамян Асенов, дори обяви, че опитът за покушение срещу Алексей Петров бил поръчан от висш полицай. Не уточни обаче дали знае името му.

Съдия Румяна Ченалова допусна изслушването на Асенов, Ивайло Велинов Младенов, Даря Крачунова и Александър Аспарухов, след като бившият съветник в ДАНС Петров изненадващо пожела да даде обяснения във връзка с причините за повторното му връщане зад решетките.

Пред магистратите той каза, че още през лятото на 2010 г. бившият служител на НСО Устинов се появил в кабинета му със собственоръчно написана декларация, че е каран от главния секретар на МВР Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и заместник-градския прокурор Роман Василев да даде уличаващи показания срещу него.

По време на въпросната среща бившият охранител от НСО поискал от Петров "огромна сума”, за да не се стига до подобен развой на събитията. Въпреки че подсъдимият не се съгласил, впоследствие Устинов получил 300 000 лева от Огнян Петров, брат на Алексей Петров. По думите на подсъдимия, Устинов искал парите, за да осигури близките си и да напусне страната.

"В началото на 2011 г. помолих брат си да си поиска тази сума, защото това е изнудване”, добави соченият от прокуратурата за бос на престъпната банда за рекет и изнудване "Октопод" Той уточни, че след като това станало, Устинов отишъл в ГДБОП, за да предложи да свидетелства.

Според Алексей Петров в случая става въпрос за "феномена лъжесвидетелстване”, който в последно време станал много популярен начин за избягване на правосъдието. Добави още, че в момента даването на фалшиви показания е "много модерно”.

По думите му обаче това не било най-голямото престъпление на Устинов. Петров заяви, че бил жертва на опит за атентат от страна на Устинов. Това се случило в Тетевен по време на кандидат-президентската кампания на Петров през 2011 г.

За въпросното нападение от 23 октомври м. г. има и образувано досъдебно производство срещу Устинов, но във вторник подсъдимият за първи път реши да разкаже подробности в съдебна зала.

"Това негово престъпление го принуди да ме потърси”, обясни Петров, уточнявайки, че това станало след като на 25 април т. г. бившият служител на НСО се запознал с материалите по делото си. Той поискал среща с Петров, на която била изпратена адвокат Ваня Траянова (защитник на друг подсъдим по делото – Антон Петров-Хамстера), тъй като била свободна.

Разговорът между двамата се състоял на 28 април, като тогава била уредена и втора среща, на която да бъде обсъдена евентуалната адвокатска защита, която трябва да получи Устинов заради опита му за нападение над Петров.

Още вечерта на 28 април обаче, когато братята Петрови отишли в къщата на родителите си в Тетевен, "Устинов връхлетя в двора”. Искал да говорят само за инцидента отпреди половин година. Разговорът продължил повече от два часа, като Устинов настоявал Алексей да промени показанията си по въпросното дело и да въздейства на останалите свидетели от щаба му да направят същото.

"Случаят трябваше да се сведе до обикновен битовизъм – спречкване с охраната ми”, заяви подсъдимият пред СГС, допълвайки, че е бил осветлен и за самоличността на поръчителя на покушението. Имена обаче не бяха споменати.

По време на същата среща Устинов се оплакал, че всъщност е получил само 265 хил. лева от Огнян Петров и обяснил, че е бил заставен да оклевети бившия съветник в ДАНС пред медиите.

В същия период Устинов активно бе търсен от електронни и печатни медии, за да разказва за няколко мокри поръчки, които получил от Алексей Петров. Бившият държавен гард дори дал подобни показания по делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите”, заявявайки, че Петров е искал от него убийството на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, но после се отказал. Според показанията на Устинов, Петров "поръчал" бизнесмена Васил Божков и един от основните свидетели по делото "Октопод” Валентин Шотев.

След импровизираната среща в двора на къщата на родителите на братята Петрови Алексей и Устинов се разбрали да се видят на следващия ден заедно с адвокат Траянова. Тогава вторият започнал да се държи странно, говорил на висок тон и "професионализмът” на Петров му подсказал, че "е активирано специално разузнавателно средство”.

По повод показанията на Донка Митева, която в началото на разследването "Октопод” бе активист на инициативния комитет за освобождаването на Алексей Петров и свидетелства в негова полза, а в крайна сметка се отметна от всичко казано и заяви, че той е рекетьор, "Октоподът" обясни, че никога по никакъв начин не е обсъждал делото с нея.

Във връзка с обстоятелството, че в края на януари т. г. Митева е пътувала заедно с него до София, за да даде показания пред Софийския градски съд (СГС) по процеса, Петров обясни на съда, че бил помолен от нея да я закара. По пътя обсъждали нейни здравословни проблеми и това, че ѝ трябват пари за операция. След въпросното заседание на СГС пък отишла на рожден ден със съпругата на Петров и свидетелката Даря Крачунова.

Обясненията на Алексей Петров за контактите му с Устинов бяха потвърдени от Асенов и Младенов, които се оказаха близки приятели на бившия служител на НСО, с когото били в една ловна дружинка. Младенов заяви, че и в момента работи като охрана на подсъдимия по делото "Октопод”.

Той подробно разказа за опита за атентат срещу шефа си в Тетевен, като описа, че първоначално Устинов нахлул с брадва в ръка, а след това заредил пистолета си и опитал да произведе изстрел срещу охранителя. Оръжието обаче не гръмнало, защото междувременно пълнителят му изпаднал.

Разказите на Асенов, Младенов, Крачунова и Аспарухов бяха използвани за повод от защитата на Алексей Петров да поиска освобождаването му от ареста.

Преди да се произнесе по това искане обаче СГС ще трябва да разгледа няколко искания за очни ставки между Асенов, Младенов и Устинов, за изискването на справка за броя на жалбите срещу бившия охранител от НСО, както и дали по време на срещата между Устинов, Петров и Траянова е използвано СРС.

ЗК "Левски Спартак" получила лиценз след уволнението на Богомил Бонев

Преди тези четирима свидетели да дадат показания пред съда застанаха двама бивши директори на Държавния финансов надзор, които бяха разпитани подробно от прокуратурата за хронологията на получаването на лиценз от застрахователната компания "Левски Спартак”. От думите им стана ясно, че компанията получила право да работи след доста неуспешни опити и едва след като бившият вътрешен министър Богомил Бонев бил махнат от поста.

"Ако Бонев не беше сменен, "Левски Спартак" никога нямаше да получи лиценз. Факт е, че само 10 дни след неговата оставка компанията получи лиценз", заяви Даниела Конова, която по онова време е била шеф на дирекция "Застрахователен надзор" към Националния съвет по застраховане.

Бонев бе отстранен от правителството през есента на 1999 г. заради доклад на НСС, уличаващ го в корупция.

Бившият финансов министър в кабинета "Костов” Муравей Радев, също ще влезе в съдебна зала, за да даде показания по мегаделото "Октопод", заяви прокурор Светлозар Костов като припомни, че пред съдия Румяна Ченалова ще се изправи и Богомил Бонев.

От Пловдив Иван Костов коментира, че всеки в България знае истинската причина, заради която Богомил Бонев бе махнат от правителството и тя е корупция. Той допълни, че и Петър Стоянов я е назовал публично в предизборната президентска кампания през 2002 г. Тогава Богомил Бонев също бе кандидат за държавен глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?