Делото "Октопод" пак навлезе в разгорещена фаза

Защитата на Алексей Петров обвини съда в предубеденост

Според съдия Ченалова адвокатите се държат неетично, а медиите правят "сглобка от лични виждания"

Алексей Петров идва в залата с белезници. Снимка: БГНЕС

Ден след като Софийският градски съд (СГС) върна в ареста обвинения като бос на престъпната банда "Октопод" Алексей Петров, защитата му очаквано влезе в директен конфликт със съдебния състав. Адвокатът на бившия съветник в ДАНС Васил Василев поиска отводите на съдия Румяна Ченалова, четиримата съдебни заседатели, както и на резервния, но искането не бе уважено.

 

Адвокат Василев посочи в петък няколко причини за отвода – че съставът е нарушил изричната забрана в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) да не анализира достоверността на доказателствата преди края на процеса, че е нарушил правото на защита на Петров, както и, че е нарушена тайната на заседанието, след което клиентът му бе върнат зад решетките.

 

Адвокат Василев аргументира позицията си с извадки от интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов, излъчено по близката до властта ТВ7 часове преди края на заседанието на СГС в четвъртък. Сред тях имаше публикации, озаглавени "Цветанов: Крайно време е да покажем, че сме по-силни от Октопода" и "Цветанов: Страх ме е за свидетелите по Октопода".

 

Освен това защитата представи и копие от публикация в сайта на БНТ от 19.57 часа в четвъртък, носеща заглавието: "Съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Алексей Петров". Заради факта, че часът на публикацията предхожда с 15-20 минути фактическото начало на четенето на определението на съдия Ченалова, Василев предположи, че тайната на съвещанието е била нарушена.

 

Адвокатът подчерта и, че по закон, за да си направи отвод съдебния състав, изобщо не е необходимо да са налице неопровержими доказателства за предубеденост, а само съмнения за такава. В тази посока Василев припомни, че в четвъртък съдия Ченалова е употребила израза "съществува опасност подсъдимият да извърши друго престъпление", което директно показва отношението ѝ към настоящото дело, което все още е далеч от финала си.

 

Последва обичайната размяна на реплики с представителите на обвинението Светлозар Костов и Милко Момчев, в която се включиха и останалите адвокати в процеса. Костов определи аргументите на защитата като "голословни" и "крайно спекулативни".

 

"Не смятам, че изявленията на който и да е било представител на изпълнителната власт са станали достояние на съдебния състав. Вчера всички ние бяхме тук в съдебната зала, където няма нито радио, нито телевизор", добави наблюдаващият прокурор.

 

Василев пък се обърна към съдия Ченалова с доста саркастичния съвет, че ако не уважи искането му е по-добре да заличи останалите свидетели, призовани по делото и да постанови очакваната присъда, "за да не си губим времето".

 

В крайна сметка СГС категорично отхвърли всички доводи на защитата и отказа да си направи отвод, определяйки поведението ѝ като "неетично". Според съдия Ченалова "защитата твърде общо заяви, че съдът е нарушил основни принципи на наказателния процес". По думите ѝ не е било изложено нито едно съображение, което да сочи подобно нарушение, нито пък довод, който да предполага, че магистратите са попречили на разкриването на обективната истина по казуса чрез начина на водене на делото.

 

Както и в четвъртък, съдия Ченалова обясни, че обосновавайки ареста на Петров с показанията на свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева, които твърдят, че са притискани от подсъдимия, всъщност не е правила фактически анализ на доказателства по делото, тъй като въпросните твърдения нямат нищо общо с предмета на доказване – дали Петров е сформирал и ръководил банда за рекет и изнудване между 2004 и 2010 г. или не.

 

По повод представените от Василев извадки от изказвания на министър Цветанов, отразени в различни електронни медии, СГС прие, че "по никакъв начин не може да бъде направен извод, че извадките са в състояние да упражнят влияние на вътрешното убеждение на съда".

 

"Съществуването на тези изявления само по себе си не може да обоснове натиск. Дори не се твърди, че те са станали известни на състава", добави Румяна Ченалова.

 

Колкото до факта, че в сайта на БНТ се е появила информация за ареста на Петров, преди той да бъде постановен от съда, тя посочи, че в публикацията са отразени подробности от залата, които предполагат човекът, който ги е описвал да е присъствал на заседанието. Например това, че Петров е изведен с белезници, както и някои от мотивите на СГС, за да го задържи.

 

"От съдържанието на този текст по никакъв начин не може да се направи извод, че е нарушена тайната ба съвещанието, доколкото се възпроизвеждат обстоятелства, случили се след произнасянето на съда", аргументира се Ченалова, уточнявайки че достоверността на часа, посочен в сайта, всъщност не е ясна.

 

"Всички знаем какво се е случило в залата - каква част от публикациите в медиите отговарят на истината и каква част представляват сглобка от личните виждания на определени журналисти", заключи председателят на съдебния състав, гледайки към представителите на медиите.

 

В края на заседанието прокурор Костов поиска препис от протокола, в който са записани показанията на Устинов и Митева, за да ги изпрати в Софийската градска прокуратура за преценка за евентуално повдигане на обвинения. Както за подстрекаване към лъжесвидетелстване, така и за поръчките за убийството на Гриша Ганчев, Васил Божков и свидетеля по делото Валентин Шотев, за които разказа в сряда Устинов.

 

Цветанов и правителството не се интересували от делото

 

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов доста изненадващо обяви, че ходът на делото "Октопод" всъщност изобщо не го интересувал, а медиите били тези, които вдигали излишен шум. Коментарът си той направи в петък сутринта пред бТВ, където бе поканен да обсъжда "актуални теми".

 

В отговор на въпрос защо, след като не се интересува, целият мандат на ГЕРБ минава под знака на този процес, МВР шефът подразнено заяви: "Ами, защото вие се фокусирахте върху него и защото вие всъщност давате тази трибуна за това дело, което няма лошо, вие сте преценили, че това дело представлява някакъв интерес за вас самите. Това дело не представлява интерес за Цветан Цветанов или за днешното управление!"

 

Всъщност от февруари 2010 г., когато за първи път показно бе задържан Алексей Петров, Цветанов не е спирал нито за миг да "подгрява" публиката с нескончаемите си коментари и изпреварващи информации – първоначално за напредъка на разследването, а след това и за хода на делото в съда.

 

Дори стигна дотам доброволно да участва във фотосесия със сервиран пред него октопод, която трябваше да илюстрира негово интервю в началото на разследването срещу Алексей Петров.

 

Освен това по неофициална информация на Mediapool само в последните няколко дни вътрешният министър е проявил сериозен личен интерес по въпроса как централните медии възнамеряват да отразят новите показания в процеса, които доведоха до връщането на основния подсъдим в ареста.

 

Че Цветанов всъщност доста отблизо следи случващото се преди, по време и след съдебните заседания, става ясно и от доста детайлната му представа от разказите на Устинов и Донка Митева.

 

"Не би могъл да коментирам, защото не съм запознат в детайли. Но това, което мога да отчета - че всъщност искането на промяната на мярката е заради оказан натиск върху свидетелите преди явяването им в съдебната зала. Защото тук мога да кажа, че за почивните дни лично подсъдимият Алексей Петров, лично адвокат на Алексей Петров, са осъществили контакт и са притискали свидетеля да лъжесвидетелства в съдебния процес", обясни пред бТВ силовият министър, бъркайки, че защитникът на Антон Петров-Хамстера – Ваня Траянова, е ангажирана от бившия съветник в ДАНС.

"В момента, когато имаме застрашени свидетели, съвсем нормално е прокуратурата, и в случая прокурорът Костов, да поиска промяна на тази мярка. И смятам, че съдът е взел правилното решение, защото един съдебен процес, той трябва да бъде обективен и трябва всички страни да бъдат равнопоставени и да има състезателното начало", добави още Цветанов в един от изключително редките си изблици на одобрение към работата на иначе нереформираната според него съдебна система.

Споделяне

Още по темата

Още от България