ОССЕ настоя властите в България да пазят медиите от нападения на политици

ОССЕ настоя властите в България да пазят медиите от нападения на политици

Властите в България да осигурят среда, в която медиите могат да работят свободно. За това настоя в изявление представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите Дуня Миятович. Тя изрази безпокойството си по повод последния случай на заплахи към журналисти от страна на депутата и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

От организацията припомнят, че преди дни екип на телевизия СКАТ бе нападнат от Сидеров и членове на партията му в Бургас, докато репортерите са се опитвали да вземат интервю от депутатите. СКАТ е официален орган на конкурентна на "Атака“ националистическа формация – НФСБ.

Петимата журналисти са подали жалби в местната полиция, твърдейки, че са били словесно нападнати, с физически наранявания, като е пострадала и техника при инцидента.

"Този тип нападение към членове на медия е неприемливо. Политиците трябва да бъдат пример като показват високо ниво на толерантност към обществената критика и се уверяват, че дори гласовете, с които не са съгласни, са защитени", заяви Миятович.

Тя допълни, че офисът ѝ е регистрирал няколко случая на словесни и психически атаки срещу журналисти от Сидеров през последните години.

"Подобни заплахи не само застрашават засегнатите журналисти, но може да навреди на свободното изразяване и има ужасяващ ефект върху свободата на медиите. Политическият имунитет не трябва да позволява лошото отношение към журналисти и публичното унижение на служители в медиите", продължава официалното изявление на представителя на ОССЕ.

"Вярвам, че българските власти ще гарантират, че такова поведени повече няма да се толерира", заяви още Миятович.

Споделяне

Още по темата

Още от България