Остава регулацията на лекарствата, предписани с рецепта

Остава регулацията на лекарствата, предписани с рецепта

След неколкоседмични политически уговорки управляващите се отметнаха от напълно свободните цени на лекарствата, като решиха, че държавата ще регулира пределните стойности на медикаментите, които се продават с лекарско предписание. Това записаха в сряда депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване, които гледат на второ четене Закона за лекарствата в хуманната медицина.

Както и досега медикаментите ще имат пределна цена, над която аптеките няма да могат да продават. Крайният текст обаче противоречи на становището, около което се обединиха мнозинството депутати от комисията на предното заседание.

Тогава те приеха по принцип изключително либерален подход, според който цените на лекарствата, които не се плащат от публичните фондове – здравната каса, Министерството на здравеопазването и болниците, не подлежат на какъвто и да било контрол от държавата. Становището бе подкрепено от НДСВ и ДПС, но не и от БСП.

Комисията запази досегашния подход и спрямо медикаментите без лекарско предписание. Както и в момента техните максимални цени ще се регистрират в здравното ведомство, за да може държавата да разполага със статистически данни и да следи потреблението на пазара.

Левицата се отказа и от искането си цените на медикаментите са бъдат фиксирани, т.е. да се продават на една и съща цена във всички аптеки.

Така в крайна сметка депутатите приеха първоначалното предложение на правителството. Миналата седмица депутатите решиха, че цените на лекарствата, които държавата поема, също ще се регулират. Тяхната стойност ще се определя на базата на най-ниските референтни цени в държави-членки на ЕС.

Особено спорен се оказа и друг текст, който регламентира, че Министерски съвет определя с наредба условията и правилата за образуване на цените на лекарствата, поемани от държавата, както и на тези с лекарско предписание.

Депутатите премахнаха думата “пределни” от текста. Според Атанас Щерев от НДСВ по този начин в закона остава вратичка за фиксирани цени, защото правителството ще може да определя цените на медикаментите. Той определи текста като “безумен”.

Споделяне

Още по темата

Още от България