Пълна промяна в ръководството на държавната охрана

Освободен е и дългогодишният зам.-началник на НСО Стоян Томчев

Освободен е и дългогодишният зам.-началник на НСО Стоян Томчев

Правителството предложи в сряда на президента да освободи дългогодишния зам.-директор на Националната служба за охрана (НСО) ген. Стоян Томчев.

От Министерския съвет съобщиха, че Томчев е подал рапорт за освобождаване по лични причини. По-рано този месец "по лични причини" напусна и шефът на службата ген. Димитров Димитров.

Оттогава длъжността директор на службата се изпълнява от заместник-шефа на службата бригаден генерал Тодор Коджейков, който е известен като дългогодишен бодигард на Бойко Борисов по време на заеманите от него различни висши държавни и общински длъжности.

Стоян Томчев бе назначен за зам.-шеф на службата през 2004 година от президента Георги Първанов. Името му нашумя в скандала с уволнението от службата на полк. Николай Марков.

Тогава Марков съобщи, че Софийската военно-окръжна прокуратура е повдигнала обвинение срещу него за това, че не е направил 50 лицеви опори по заповед на заместник-началника на службата бригаден генерал Стоян Томчев.

С освобождаването на Томчев се подменя цялото ръководство на службата от времето на Първанов, а според запознати Тодор Коджейков ще оглави структурата за постоянно.

По времето на Димитров и Томчев в службата избухваха периодично скандали. Уволненият полк. Николай Марков и досега твърди, че знакови престъпници ползвали охрана от НСО, а службата събирала поверителна информация за охраняваните от нея политици.

Едни от първите действия на Плевнелиев бе да одобри предложенията на премиера за смяна на ръководствата на двете служби под шапката на президентството – Националната разузнавателна служба (НРС) и НСО.

В момента в НСО тече проверка на Сметната палата, като не се изключва проверка да извърши и новото ръководство. Подобна бе направена в другата спецслужба на подчинение на президента - Националната разузнавателна служба (НРС).

Преди Димитър Димитров бе освободен и директорът на НРС ген. Кирчо Киров, който след това бързо бе назначен за съветник на премиера Бойко Борисов също по въпросите на националната сигурност. Малко по-късно ген. Киров внезапно бе освободен от съветническия пост заради резултатите от вътрешна проверка в службата, засякла нарушения, които така и не станаха публично ясно какви са.

Резултатите от проверката бяха изпратени в прокуратурата, но и държавното обвинение не е обявило как върви разследването.

В момента се подготвят устройствени закони за двете служби. Вече стана ясно, че НРС ще премине към изпълнителната власт, а НСО ще остане към президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България