От софийската цигарена фабрика искат премиера да помогне за среща с работодателя им

Снимка: БГНЕС

Работници от софийската цигарена фабрика протестираха отново в понеделник срещу затварянето на предприятието и съкращаването на около 400 души. Те се събраха пред Министерския съвет и поискаха от премиера Бойко Борисов да им съдейства за среща с работодателя им "Булгартабак", който отказвал разговори с тях и не давал да стане публичен приватизационният договор на дружеството.

Около 50 работници от тютюневото предприятие се събраха в нов опит да привлекат вниманието на министър-председателя върху техните проблеми. Той обаче не ги прие, а прати шефа на кабинета си да разговаря с тях.

Хората са недоволни от извършваните съкращения във фабриката и твърдят, че изплащаните от "Булгартабак" обезщетения за съкращаването са далеч под обявените от холдинга 30 хил. лв.

Синдикатите продължават да твърдят, че има кандидати да изкупуват продукцията на софийската цигарена фабрика, чиято дейност се спря в средата на март именно с мотива, че няма пазари за продукцията ѝ. Затова искат съдействие от премиера за запазване на цигареното производство. Те разчитат и на него да помогне за среща с истинския им работодател.

Според профсъюзите изпълнителният директор на "Булгартабак Холдинг" Венцислав Чолаков представлява мажоритарния собственик – регистрираната в Австрия "БТ Инвест", която е собственост на две офшорки. Той не приемал никакви покани за разговори с работниците и освен това не разрешавал на Агенцията за приватизация да обяви договора за продажбата на тютюневата компания.

Синдикатите продължават да настояват за оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски и на цялото ръководство на "Булгартабак", тъй като не съдействали за решаването на проблемите в цигарената фабрика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?