От сряда кръстовището на Руски паметник затворено до края на август

Автобусите "душегубки" ще продължат да возят столичани по линията на трамвай 5

От сряда кръстовището на Руски паметник се затваря за автомобили. Причината е масираната работа по конструкцията на пътя, която започва от утре. До края на август ремонтът трябва да приключи и тогава движението ще бъде пуснато отново. Това съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, който провери във вторник на място хода на строителните дейности.

Като алтернативни маршрути шофьорите могат да използват булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски".

Само колите на спешната помощ, тъй като наблизо е болница "Пирогов", и на пожарната ще бъдат пускани за преминаване през локалното платно от страната на МВР болница.

До средата на август ще бъде възстановено и движението на трамвай номер 5. Дотогава обаче пътуващите по линията ще продължат да се возят в стари автобуси, чиито прозорци не се отварят в 40-градусовите жеги. По тази причина пътуващите нарекоха автобусите "душегубки" и се майтапят, че искат да ги уморят преди местните избори наесен.

Автобусите са 15-годишни и в момента няма възможност да се пуснат други, каза Любомир Христов в отговор на въпрос на Mediapool.

Ремонтът на Руски паметник готов наполовина

Почти наполовина са изпълнени строително-монтажните дейности на кръстовището на Руски паметник. Изграден е изцяло водопроводът и се довършва подмяната на канализацията в кръга.

В момента се работи по конструкцията на "зеления" трамвай. Той вече няма да минава около кръговото, а е изнесен от страната на бул."Скобелев". Наречен е "зелен", защото между релсите ще има тревичка.

При успех на проекта се предвижда цялата трамвайна линия 5 до Княжево да позеленее. Проектът е заложен в интегрирания план на Столичната община за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Заедно с реконструкцията и пускането на бързия зелен трамвай ще бъдат закупени и нови трамвайни мотриси, каза Любомир Христов. Това трябва да стане най-късно до 2022 г.

След отпор на граждани Столична община запази част от паважната настилка на Руски паметник, която в момента се подрежда. С асфалт ще бъдат изпълнени само активните ленти за движение, каза зам.-кметът по транспорта.

С паваж ще бъдат изпълнени и локалните платна между Руски паметник и площад "Македония".

Продължава изграждането и на тротоарите.

Промени в движението на градския транспорт

От сряда до 18 август се закрива временната автобусна линия "1-ТБ".

Движението на трамвай номер 5 се скъсява от кв. "Княжево" до трамвайно обръщателно колело жк. "Братя Бъкстон".

Променя се и маршрутът на временната автобусна линия "5-ТМ". Тя ще се движи от площад "Знаме на мира", по ул. "Александър Пушкин", бул. "Цар Борис ІІІ", надясно по бул. "Пенчо Славейков", наляво по бул. "Прага", по бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Александър Стамболийски", надясно по бул. "Княгиня Мария Луиза", надясно по ул. "Алабин", наляво по бул. "Христо Ботев" и по маршрута до площад "Знаме на мира".

Променя се маршрутът на автобусна линия 74 от жк. "Гоце Делчев" по маршрута си до кръстовище бул. "Цар Борис ІІІ" и бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов", направо по бул. "Акад. Гешов", бул. "Константин Величков", надясно по бул. "Тодор Александров", наляво по ул. "Опълченска" и по маршрута си до Централната жп гара, двупосочно.

Променя се и маршрутът на автобусна линия номер 260 от кв. "Горна баня" по маршрута си до кръстовището на бул. "Цар Борис ІІІ" и бул."Пенчо Слявейков", надясно по бул. "Пенчо Славейков", надясно по ул. "Св. Георги Софийски", надясно по бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов", наляво по бул. "Цар Борис ІІІ" и по маршрута си до кв. "Горна баня".

Закриват се редица спирки в района на ремонтните дейности и се откриват временно нови по променените маршрути.

Споделяне

Още от България