Отиде си легендарният "щурец" Петър Гюзелев

Отиде си легендарният "щурец" Петър Гюзелев

Една от легендите на българския рок - китаристът на "Щурците" и един от основателите ѝ - Петър (Пеци) Гюзелев почина на 68-годишна възраст в четвъртък след дълго боледуване.

Той се бореше години наред с тумор в мозъка, претърпя няколко тежки операции и въпреки че през ноември миналата година лекарите му казаха, че му остават само четири месеца живот, музикантът до последно работеше по нови парчета.

Гюзелев ще бъде погребан в неделя в Алеята на творците в Централните софийски гробища. Поклонението ще е от 10.30 часа в сградата на Столична библиотека на площад “Славейков“.

От Министерството на културата изразиха съболезнования за кончината на музиканта. Министър Владимир Пенев описа китариста като силен и борбен творец, човек с много таланти, със силна гражданска ангажираност, с непреодолим стремеж към свободата, с невероятен положителен поглед към живота, истински рокаджия, без когото „Щурците” нямаше как да се превърнат в легендарната група, вдъхновила и “отгледала” поколения меломани“.

Петър Гюзелев правеше всичко с много хъс и с вярата, че най-важното в човешкия живот е смирението. До последния си дъх той пишеше нови песни, подготвяше два нови албума, не мислеше за болестта, а за това какво послание отправя към хората с творчеството си. А посланието му бе простичко - да помагаме на нуждаещите се, да проявяваме повече човечност, да милеем за културата...“ посочва още Пенев.

Музикантът Васко Кръпката изрази съжаление, че много от идеите на Гюзелев за нови песни няма да видят бял свят, но и надежда, че радиата ще пускат повече авторски песни на Гюзелев за китарата, за любовта, за музиката, за рокендрола.

"От една страна се радвам, че Петър Гюзелев се отърва, защото последните години от живота му бяха известна мъка. Другото нещо, което ми дава надежда е, че той сега е в райския оркестър с Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Георги Минчев и други и там свирят рокендрол", коментира още Кръпката.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. През 1967 г. заедно с Кирил Маричков, Петър Цанков и Веселин Кисьов сформират "Щурците", а преди това е създал групите "Сините звезди" и "Слънчевите братя".

Негово дело е музиката и аранжимента на редица хитове на “Щурците“ като "Дай ми малко нежност","Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век"," Кой съм", "Кралят рок" и много други.

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава бандата "Стари муцуни" заедно с певеца Георги Минчев, барабаниста на “Щурците“ Георги Марков и музикантите от ФСБ Иван Лечев (китара) и Ивайло Крайчовски (бас). Година по-късно на пазара излиза албумът на групата "Бира, секс и рок енд рол", чието едноименно парче, както и песните "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" стават хитове, слушани и днес.

За заслугите си в областта на културата и изкуството през 2010 г. Петър Гюзелев получи орден първа степен “Св. св. Кирил и Методий”, има и редица престижни награди.

Гюзелев бе и изтъкнат общественик с ясни позиции по наболели проблеми, а два мандата бе съветник в Столичната община от гражданската квота на ГЕРБ

Споделяне

Още от Общество