Отиде си легендата на Народния театър Ванча Дойчева

Една от иконите на българските театър и кино – актрисата Ванча Дойчева, е починала в понеделник на 75-годишна възраст. Това съобщиха от Народния театър "Иван Вазов", където в сряда – 26 юли, от 11 часа ще е поклонението пред тленните ѝ останки.

Колегите ѝ от Народния театър я описват като вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на сцената. "Актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност", пише в скръбната вест..

Ванча Дойчева се качва на сцената на Народния театър едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена.

Актрисата остава в историята на българския театър, кино, телевизионния театър и радиотеатъра над 250 роли. Тя е дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. В кариерата си има също така стотици участия в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Награждавана е многократно.

Сред по-известните ѝ роли в театъра са тези Рада Госпожина в "Под игото", и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в "Братя Карамазови" по Достоевски, Дездемона в "Отело" и Регана в "Крал Лир" на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в "Деца на слънцето" на Горки, Адела в "Домът на Бернарда Алба" на Лорка, Инес в "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов, Мег в "Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона, Савина в "Елегия" на Павловски, Еленка в "Почивен ден" на Камен Донев и др.

Поклонението пред тленните ѝ останки ще е в сряда - 26 юли, от 11.00 часа в Народния театър "Иван Вазов".

Споделяне

Още от Общество