Открит бе Южният газов коридор към Европа

Азербайджан официално откри във вторник Южния газов коридор, по който страната ще изнася синьо гориво до Европа, предадоха агенциите.

Церемонията се състоя на Сангачалския терминал край столицата Баку, откъдето започват всички всички експортни нефтопроводи и газопроводи на страната, транспортиращи въглеводородните ресурси на Азербайджан до световните пазари.

Алиев отвори вентила на газопровода, снимка azertag.az

Президентът на страната Илхам Алиев отвори вентила на тръбопроводната система, символизирайки пуска на газопровода, по който каспийски газ ще стигне до Южна Италия през 2020 г.

По тази тръба, а после през бъдещата газова връзка с Гърция, България също ще получава договорените 1 млрд. куб. м годишни доставки от находището "Шах Дениз 2" от 2020 г.

По време на церемонията Алиев отбеляза, че реализацията на проекта е станала възможна благодарение на широкото международно сътрудничество.

"Този проект ще помогне за по-нататъшното укрепване на взаимоотношенията между страните участнички в него", заяви азерският президент, цитиран от руската агенция ТАСС. Той изрази признателност към правителствата на САЩ, Великобритания, ръководството на ЕС и международните финансови институции за постоянната подкрепа при изграждането на газопроводната система.


Снимка azertag.az

Според Алиев Южният газов коридор (ЮГК) има важно значение за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на въглеводородни ресурси. "Азерският газ се явява нов източник на доставки в Европа и така отново заставаме на енергийната карта на континента", каза още президентът

Той припомни, че в проекта в момента участват още Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия. Още три балкански страни планират да се присъединят - Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

Алиев също така отбеляза необходимостта да се осигури баланс на интересите на всички държави участнички - производители, транзитни страни и потребители. Всички страни и компании трябва да получат печалба, каза той.

Сангачалският терминал, снимка azertag.az

ЮГК, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1.2 трлн. куб. метра.

Планира се в първоначалния етап по ЮГК да се транспортират 16 млрд. куб. метра газ - 6 млрд. куб м за Турция и 10 млрд. куб м за Европа. В перспектива капацитетът може да нарасне до 31 млрд. куб метра.

Откриването на ТАНАП, от грузинско-турската граница до Западна Турция, е планирано за 12 юни, като церемонията ще се проведе на турска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес