В Баку започна строeжът на Южния газов коридор

В МИЕТ обсъждат разширяване на хранилището в Чирен и ранни доставки на азерски газ

В Баку започна строeжът на Южния газов коридор

В азербайджанската столица Баку беше открито строителството на Южния газов коридор, на който Европа разчита да намали зависимостта ѝ от Русия чрез доставянето на азерски газ.

Гост на церемонията в събота беше и президентът Росен Плевнелиев, който е заявил, че намирането на алтернативни ресурси, както и на маршрути за доставки на газ и енергийната диверсификация вече са въпрос на национална сигурност и ключов приоритет за европейските страни.

Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран в съобщение на прессекретариата .

На официалното откриване на строежа в Баку днес са присъствали азербайджанският президент Илхам Алиев и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция,
Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до 1 милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, е заявил при откриването на Южния газов коридор президентът Плевнелиев. Държавният глава е подчертал, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Плевнелиев е отбелязал, че междусистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година. По другите два проекта за интерконектори - със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, е подчертал президентът.

Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба" и ще се гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа. "Преди пет години на Европа ѝ беше напомнено за най-голямата ѝ уязвимост - енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година", е припомнил президентът.

"Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация - ключов приоритет", е заявил държавният глава.

"Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор", е посочил президентът Плевнелиев, като е благодарил на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР. Документът предвижда доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година.

По-късно от Министерството на икономиката и енергетиката бе съобщено, че България и Азербайджан са подписали два документа, свързани със сътрудничеството по газовите въпроси.

С меморандум "Булгартрансгаз" и азербайджанската държавна нефтогазова компания "СОКАР" заявяват намерение съвместно да проучат възможности за разширяване на газовото хранилище в Чирен. Другият документ е писмо за намерения, според което "СОКАР" и "Булгаргаз" ще преговарят за доставки на определени количества природен газ за България още от 2017 г. през междусистемната връзка Гърция-България.

Споделяне

Още по темата

Още от България