Отлагане на екотаксата за найлоновите торбички искат производители

Отлагане на екотаксата за найлоновите торбички искат производители

Да се отложи облагането с такса на всички найлонови торбички, поискаха във вторник от Асоциация "Полимери". Продуктовата такса бе въведена от октомври 2011 г. за най-тънките торбички тип "потник" от 15 ст. за бройка. От 1 януари 2012 г. таксата за торбичките от 15 микрона стана 35 ст., освен това засегна и по-плътните торбички като целта е да се намали използването им от потребителите и да се предотвратяват замърсяванията с бавно разградимия отпадък.

С въвеждането на продуктова такса за всички найлонови торбички ще бъдат натоварени гражданите, но няма да се намали замърсяването с полиетиленови отпадъци, заявиха представители на фирмите производителки.

Те обясниха още, че с въвеждането на таксата от най-тънките торбички вече не се произвеждат, а като цяло производството на найлонови торбички е спаднало с 60-70 процента.

Според асоциацията с повишаването на екотаксата, която от 2013 г. ще стане 45 ст. за бройка, а от 2014 г. - 55 ст., браншът ще бъде доведен до фалит. Заетите в сектора са около 3500 души. Според тях целта за опазване на околната среда няма да се постигне с въвеждането на рестриктивни мерки, а трябва да се подобри събирането и последващото рециклиране на продуктите от пластмаса, каквито са и полиетиленовите торбички. Те добавиха, че полиетиленът дава възможност да бъде преработван над 30 пъти.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обаче коментира, че няма да се отложи въвеждането на такса за всички найлонови торбички.

"Тъй като не се случи нищо от гледна точка на организация от тяхна страна за събирането, повторната употреба на тия торбички, ние минаваме към вариант Б - който има пари в семейния бюджет и не жали околната среда, да си купува торбички. Който обича природата или който няма пари, или двете заедно, ще премине към пазаруване с торби за многократна употреба", обясни екоминистърът, цитирана от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес