Отнема се лицензът на туроператора, зарязал клиенти в Турция и Испания

Отнема се лицензът на туроператора, зарязал клиенти в Турция и Испания

Лицензът на туроператорската фирма "Он травъл", която изостави 39 български туристи в Турция, ще бъде отнет. Започва процедурата по отнемането на разрешителното, каза на извънредна пресконференция в четвъртък заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

 

Това е вторият от последната седмица случай на зарязани от този туроператор почиващи в чужбина българи, след като в неделя възрастни туристи не можаха да се приберат от испанския курорт Марбея и на помощ им се притече икономическото министерство.

 

Сега 38 наши летовници в турския курорт Мармарис трябваше да платят на рецепция хотела, след като се оказа, че туроператорът им "Он травъл" не е превел на турските си партньори дадените от тях пари за почивката. Хората са били заплашени с полиция, ако не покрият разходите.

 

Маринов заяви, че проблемът с тези туристи вече е разрешен и те ще могат в събота на обяд да си тръгнат за България с автобус от Бодрум. За туристите, които са пристигнали в Турция със самолет, пък същия ден сутринта ще бъде осигурен трансфер до летището.

 

Една от възможностите за отменянето на лиценза на "Он травъл" е заради системни нарушения на Закона за туризма, обясни зам.-министърът. Може да стане и с мотивирано предложение до министъра на икономиката на експертната комисия по регистрация на туроператорите за отнемане на регистрацията, което по думите на Добрев се подготвя в момента.

 

През изминалата година Комисията за защита на потребителите е извършила шест проверки във фирмата "он травъл" и са издадени три акта за административно нарушение, стана ясно по време на пресконференцията.

 

Проверка в туристическата фирма е започнала още след случая в Марбея. Маринов посъветва хората да проверяват фирмите, преди да им се доверят да организират екскурзиите и почивките си.

 

Заради зачестилите случаи на нелоялни практики, обмисляме да задължим туроператорите да прилагат към всеки подписан договор и копие от застрахователната си полица, обясни пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По неговите думи така хотелиерите ще могат директно да се свържат със застрахователя и няма да търсят повторно плащане от туристите. Застрахователната полица на фирма "Он травъл“ е на стойност 1.4 млн. лв.  

Споделяне

Още по темата

Още от България