Отново хаос и опашки при предаването на изборните книжа

Отново хаос и опашки при предаването на изборните книжа

Предаването на протоколите от провелите се в неделя евроизбори отново беше съпроводено от хаос и опашки по места. Предаването на изборните книжа в някои районни избирателни комисии (РИК) продължи и в понеделник сутринта, което създаде напрежение сред членове на секционни комисии.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че застъпване на графика е довело до забавяне на предаването на протоколи от СИК в РИК в София. Андреев призова за малко повече търпение, докато процесът приключи.

Всички протоколи от чужбина са постъпили в Централната избирателна комисия.

Опашки за предаването на протоколите от Софийска област

Продължава приемът на секционни протоколи в 26 РИК, която събира книжата от 420 секции в общините на Софийска област. Няколко автобуса с хора продължават да чакат на пл. "Македония", опашки от чакащи има и пред сградата на областната управа на бул. "Витоша".

Автобусите с бюлетините от 22-те софийски общини са започнали да пристигат около полунощ. Досега са отчетени протоколите от две трети. Останалите обаче са на крак часове наред и са на ръба на силите си.

“Много бавно се действа там, в секцията. Кога ще се оправим, не знам. Никой нищо не ти казва. Седим, дремем. Защо ние ще сме последни, когато не сме пристигнали последни? Аз пия лекарства всеки ден, всяка сутрин. Откъде да знам, че аз тази сутрин ще съм в София и няма да съм се прибрала вкъщи? Аз не съм си пила лекарствата. По пътя за магистралата една жена колабира. Ние сме от Правец“, коментира член на секционна комисия пред БНР.

Районната избирателна комисия работи на пълни обороти, но има много грешки, обясни говорителят на областната управа Ваня Костадинова.

"Липсват изписани нули в протоколите там, където не е гласувано за партия или коалиция. В три секционни комисии наново са извадени бюлетините и са броени", каза тя

Множество грешки има и при отчитането на машинното гласуване. 

Масови грешки в протоколите във Враца

В Районната избирателна комисия във Враца се бави приемането на изборните книжа заради масови грешки при попълването на протоколите от секциите. Десетки членове на секционните комисии чакат от нощта да отчетат резултатите.

Десетки представители на секциите от отдалечените общини – Козлодуй и Оряхово, чакат с часове Районната избирателна комисия във Враца. “Тук сме от три и половина, кога ще минем е Божа работа! Но все пак сме на работа и би трябвало това нещо да се съобрази. Това чакане, хора, които спят по чували и по автобуси, това не трябва да е така“, коментира една от чакащите.

Масово не са попълнени правилно т.нар. контроли, които са седем за хартиените бюлетини и единайсет за машинното гласуване. Заради грешки при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи повторно преброяване на бюлетините.

Според говорителят на РИК Красимир Колев много от членовете на комисиите не са чели указанията на ЦИК за попълването на изборните книжа. 

Объркано окомплектоване на протоколите във Велико Търново

12 часа продължи приемането на бюлетините и изборните книжа в Районната избирателна комисия във Велико Търново.

Един от членовете на секционна комисия е получил на опашката тази сутрин инсулт, оказана му е медицинска помощ.

Объркано окомплектоване на страниците от протоколите, което е направила Община Лясковец при раздаването на книжата на секционните комисии, е довело до разбъркване на страници с различни номера и това създаде проберем при отчитането на изборните резултати и напрежение тази сутрин между чакащите над седем часа комисии да предадат бюлетините.

Резултатите ще бъдат зачетени, не е от правомощията на РИК да наложи санкция на Община Лясковец, посочи председателят на комисията Десислава Йонкова.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019