Отново ръст на случаите на коронавирус - 43 заразени

"Не трябва да считаме, че всичко е отминало, защото ще се върнем назад", смята д-р Ангел Кунчев

Отново ръст на случаите на коронавирус - 43 заразени

Продължава ръстът от последните дни на случаите на заразени с новия коронавирус у нас.

43 от изследваните за изминалото денонощие 816 проби са дали положителен резултат за вируса по данни на Националната информационна система, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Разпределението по области е - Пазарджик - 21; Перник - 1; Разград - 2; Сливен - 10; Смолян - 1; София област - 1; София - 4; Шумен - 2; Ямбол - 1.

В голяма степен ръсът на новите случаи се дължи на установените в последните дни огнища. 17 от положителните проби са на граждани от Сърница.  Те са потвърдени в късните часове на 6 юни.

Заразени са 14 жени на възраст от 25 до 58 години и трима мъже - на 25, 35 и 57 години. Новорегистрираните лица са в добро състояние, без симптоматика и са поставени на домашна изолация за 28 дни. Издирват се контактните им лица за поставяне под карантина.

Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2711. От тях активни са 1006. Общият брой на излекуваните е 1545, 17 от които са регистрирани през последните 24 часа.

С доказан Covid-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 155 пациенти, като 12 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че към момента у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 294 медицински служители. За изминалото денонощие са установени 6 нови случая, 2 от които при лекари, 1 - при медицинска сестра, 1 - при санитар и 2 - при друг медицински персонал.

През последното денонощие няма починали хора, при които е бил потвърден COVID-19.

Д-р Ангел Кунчев: Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми

"Равно е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад", каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му ситуацията ще продължи още поне месец-два.

"Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение", каза Кунчев. 

Доц. д-р Кунчев не изключва нито една теория за произхода вируса. 

По думите му фактът, че 88 000 души са били сложени под карантина до момента, е огромен труд. 

Според държавния здравен инспектор основният проблем на системата са кадрите. "Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай", посочи Кунчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?