Строги ограничителни мерки в Доспат заради 51 души с Covid-19 от местно предприятие

Сн. БГНЕС

В Доспат бяха въведени строги ограничителни мерки след като в понеделник стана ясно, че 51 души от местно предприятие са заразени с Covid-19. Местните здравни власти предполагат, че инфекцията е пренесена от Сърница, където миналата седмица беше открито голямо огнище на болестта, а част от служителите на цеха за играчки са от Сърница. Първоначално бе съобщено за 48 заразени, но по-късно в понеделник излязоха още 3 положителни проби.

Случаите в Доспат станаха известни по-късно в понеделник и не фигурират в статистиката за изминалото денонощие, която съобщава за едва 16 нови случая.

Служителки от цех за играчки ходили болни на работа

Новозаразените са установени при масово изследване на работещите в предприятието.

Заразените служители ще бъдат в домашна изолация за 28 дни под наблюдение на личните им лекари. От РЗИ смятат, че заразата е тръгнала от Сърница, след което са заразени и работещи в предприятието. То ще бъде затворено временно по препоръка на здравната инспекция.

Около 220 души работят в предприятието в Доспат, като голяма част от тях са от съседни села, включително и от Сърница.

Кметът на Доспат Елин Радев разказа, че много от жените, които са идвали от Сърница, сутринта преди да минат през термометрите в предприятието в Доспат, са "взимали по едно аналгинче", за да не отчитат термометрите и да бъдат допускани до работа.

Строги ограничителни мерки в Доспат

Заради големия брой заразени в Доспат се въвеждат строги противоепидемични мерки. Кметът Елин Радев съобщи, че се забранява на обществени места да се събират повече от двама души, в магазините, заведенията, институциите и други обществени места като банки трябва да се спазва дистанция от 1.5 метра.

Затварят всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове, спортни зали, както и къмпинги в населените места.

Задължително е носенето на защитни маски на открити и на закрити обществени места.

Забранени са и всички масови прояви – сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събирането на повече от две лица на едно място.

Забраняват се и провеждането на културни мероприятия, семинари, срещи и др.

Затварят се и всички пазари на територията на община Доспат.

Към момента не се въвеждат КПП и вечерен час.

Не се препоръчват пътувания от и към Доспат.

16 нови случая за денонощие

Същевременно за последното денонощие са регистрирани само 16 нови заразени с Covid-19 от направените 427 изследвания. Обичайно в неделния ден се правят по-малко изследвания. Най-много нови болни са открити в София -10 души и само по два нови случая - в Пазарджик и Сливен, където са по-големите огнища от изминалата седмица.

Големите действащи огнища в момента са частна болница в Сливен, болницата в Самоков и в Сърница и близки населени места.

Общо 2727 са потвърдените към момента случаи на коронавирусна инфекция в България, от които активни са 1019, а излекуваните са 1548 души. За изминалото денонощие няма нови смъртни случаи, а общият брой на починалите е 160 души.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 158 пациенти, при които е доказан Covid-19. От тях 12 са настанени в интензивни структури.

Медицинският персонал с коронавирус е общо 294 души, като за последните 24 часа не са установени нови случаи.

Шефката на РЗИ-Сливен иска да се оттегли

Заради големия брой заболели медици от частната болница "Хаджи Димитър" директорката на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова иска да се оттегли от поста, стана ясно в понеделник. Към нея е имало множество нападки през последните дни. Кметът на Сливен

Стефан Радев съобщи, че Балулова е заявила пред него желание да напусне, но предстои разговор със здравния министър Кирил Ананиев под чието ръководство са здравните инспекции.

Според кмета оставката е акт за сваляне на натрупаното напрежението към РЗИ и лично към д-р Балулова.

Очаква се до края на деня в понеделник да стане ясно дали тя ще се оттегли.

Днес в частната болница се прави поредната дезинфекция, след което ще се вземат проби от РЗИ и се очаква след вторник, да има яснота кога лечебното заведение ще отвори отново.

18 души от медицинския персонал на болница "Хаджи Димитър" са с потвърдени положителни проби за Covid-19. 124 са общо потвърдените случаи в областта. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус